Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни правила, ако половинката ви е много чувствителна

10 септември 2024, 17:00 часа

Срещата със силно чувствителен човек може да бъде невероятно изживяване, тъй като те обичат дълбоко, безкрайно отстъпчиви са и ви разбират по-добре от повечето хора в живота ви. Те ще се грижат за вас, без понякога да бъдат питани, поставяйки вашите нужди над своите. Това обаче не означава, че не искат да бъдат разбрани или обгрижвани. Според изследване, 20% от световното население е силно чувствително, което означава, че те са благословени с богат вътрешен свят и имат повишена чувствителност към заобикалящата ги среда.

Те изпитват високо ниво на емпатия към хората около тях, загрижени за другите и често свръхстимулирани.

Ако се срещате с много чувствителен човек, това е шанс да бъдете с някой, който ще ви разбере дълбоко и ще се грижи за вашите емоции. Въпреки това, да бъдеш във връзка с чувствителен човек изисква да разбереш вътрешните нужди на партньора си чрез ефективна комуникация и да му дадеш достатъчно пространство да процъфтява.

Още: 7 признака, че приятелството ви е приключило

1. Бъдете добър слушател

Силно чувствителните хора са добри в разбирането на невербалните знаци и по този начин те инстинктивно знаят от какво имате нужда. Важно е да общувате ефективно и да бъдете добър слушател с тях, за да знаете какви са техните предпочитания. Активното слушане ви позволява да разберете техните уникални черти, което ще укрепи връзката ви с тях за цял живот.

2. Дайте им малко пространство

На силно чувствителните хора може да им отнеме време, за да преработят емоции и ситуации. Първият им инстинкт е да бъдат затрупани с информация от хората, които ги заобикалят. Въпреки че може да почувствате, че да сте с тях, когато нещата се объркат, е правилното решение, понякога те ще се нуждаят от пространство, за да помислят и да уталожат емоциите си. Дайте им малко място да помислят, да се успокоят и да се възстановят от стреса.

Още: Учени: Избираме приятелите си заради сходни гени

3. Изненадайте ги

Хората, които са чувствителни, изпитват силно отрицателни или положителни емоции. Ако ги заведете на изненадваща разходка само двамата или им подарите нещо, свързано с тяхната страст, ще ги накара да се почувстват по-живи и позитивни. Правенето на прости неща, като например приготвяне на чаша чай за тях или споделяне на домакинските им задължения, ще помогне много.

4. Признайте емоциите си

Силно чувствителните хора могат да изпитват емоции по-дълбоко от другите. Това не означава, че те са непрактични или прекаляват. Отхвърлянето на емоциите им или казването, че прекаляват, може да ги остави още по-опустошени. Дори и да не можете да им предложите решение, кажете им, че разбирате какво чувстват.

Още: Какво да направите, ако сте се скарали с приятел, за да се помирите?

5. Излезте на разходка с тях

Ходенето може да успокои сетивата и да помогне за по-добро вземане на решения, особено когато някой е преизпълнен с емоции. Изведете ги на разходка и ги насърчете да говорят за страховете си и им помогнете да вземат решение за нещата, с които се борят.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес