Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 типа хора, които трябва да отбягвате

05 февруари 2021, 07:35 часа
Реклама

Като че ли става все по-трудно да намерим свестни хора край себе си, с които да се разбираме. На пръв поглед повечето хора са симпатични, разумни, интересни. Едва по-късно осъзнаваме колко токсични са някои хора и колко енергия ни изпиват. Ето кои 5 типа хора можем да отбягваме още в началото и да не допускаме до себе си.

1. КЛЮКАР

Лесно е да познаете клюкаря-любовник, но, когато става въпрос за добър стар приятел, трябва да внимавате повече. Ако държите на здраво приятелство, съвсем естествено е да очаквате същото от приятелите си. Трудно е да си представите, че споделяте всичките си тайни с някого, никога не спорите и нямате конфликти, той отива и разказва всичко за вас на другите. С каква цел? Никаква, има хора, които просто обичат да клюкарстват. Лош навик.

Клюкарят иска вниманието на другите и прави всичко, за да го получи, дори измисля истории. Може и да е искрен с вас, но нищо не може да го откаже от лошия навик да разказва на другите за вас. Ако имате приятел, който ви разказва тайните на другите без да му мигне окото, бягайте от него. Със сигурност ще прави същото и с вас. Но, внимавайте. Ако отбягвате открито клюкаря, може да стане отмъстителен, все пак знае толкова много за вас. Просто не го допускайте близо до себе си и не споделяйте твърде лични неща.

2. ПАСИВЕН АГРЕСОР

Има хора, които изразяват пасивно своята враждебност и гняв. Не винаги това е съзнателно, но това не ги прави по-малко токсични партньори. На някои хора им е трудно да говорят искрено за чувствата си. Те използват смесени послания, които ви объркват и манипулират. Лесно може да познаете пасивния агресор. Ако партньорът ви е видимо нервен и ядосан, а вие го попитате какъв е проблемът, отговорът винаги е „Нищо няма, добре съм“. Същото е с приятел. Казва, че всичко е наред, но се отдръпва от вас или ви изпраща скрити послания, които съвсем ви объркват.

3. СТЕНАТА

Човек, който оприличаваме на „стена“ е труден за общуване, споделяне, винаги е с преграда към вас. Тези хора отказват да се включват в разговори и не откликват на усилията ви за комуникация. За тях вие сте скучен или просто човек, който не спира да говори. Поведението ви кара да се чувствате виновен, досаден, дори ядосан. Не е възможно да имате здравословни отношения с човек, който е толкова студен и дори не си признава, че има проблем, за да го обсъдите искрено. Ако не искате да си „удряте“ главата в каменни стени, отбягвайте такъв тип хора. Така или иначе не можете да ги докоснете, събудите емоции, а това ще ви носи само разочарование.

4. КРИТИК  

Всички имаме нужда от някой, който ни споделя аргументирано мнение за нашето поведение или работа, дори и да е негативно. Това е конструктивна критика. Обаче, има хора, които постоянно ви критикуват и изтъкват недостатъците ви. Ако партньор или приятел непрекъснато ви кара да се чувствате така, все едно нищо не правите както трябва, със сигурност това ви срива самочувствието. Критикът обижда човека, а не поведението, а това лесно наранява. Чувате ли често подобни реплики: „Какво пак направи!“, „Винаги объркваш всичко!“, „Ти не разбираш от…“  Ако отговорът е „да“, веднага трябва да направите нещо. Хората, на които наистина им пука за вас, няма да ви карат да се чувствате неловко.

5. АНТИСОЦИАЛЕН

Някои го наричат интроверт, но „интроверт“ е просто характер, а „антисоциален“ е личностно разстройство. Антисоциалните хора не могат да разберат кое е правилно и кое грешно и винаги игнорират чувствата на другите. Най-трудно е да идентифицирате този тип хора, защото те са психологически хамелеони. Лесно ще ви заблудят, скривайки емоционалната си страна, за да получат каквото искат: ласкателство, пари, власт. Някои от най-типичните черти на антисоциалните хора са импулсивност, агресивно поведение, безотговорност. Опитайте се да ги отдалечите от себе си навреме, преди да е твърде късно.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес