Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета как да се грижим за косата си в студените дни

26 септември 2024, 13:30 часа

За да не се превърне прекрасната ви коса в снопче слама, тя се нуждае от сериозни грижи в студеното време.
 
Косата не обича ниските температури, така че ако пренебрегвате шапките и не полагате подходящи грижи за кичурите си, те скоро ще станат сухи, непривлекателни и чупливи. Фризьорите ни разказаха за пет важни съвета за зимата, за да запазите косата си в най-добрия ѝ вид.

Винаги подсушавайте косата си

През мразовития период е строго забранено да излизате навън с мокра коса. Фризьорите молят да не пренебрегвате това правило и винаги да подсушавате добре кичурите със сешоар, след като сте измили главата си. Това ще предпази косата от простудни заболявания и ще я избави от хипотермия.

Още: 4 основни правила, за да поддържате косата си здрава и красива

Използвайте специални продукти за грижа

За никого не е тайна, че грижата за косата трябва да се подбира индивидуално според вида на скалпа и състоянието на косата. Има обаче още един важен параметър - той е сезонният. През зимата косата се нуждае от допълнително подхранване и овлажняване, както и от защита от студа. Често експертите съветват различни масла, които защитават космите.

Носете покривало за глава

Важно е главата винаги да е на топло. Ако тя е преохладена, кожата може бързо да се омазни или дори да се появи пърхот. Проявата на реакцията е индивидуална за всеки.

Още: 7 ефективни съвета как да преминете към миене на косата веднъж седмично

Също така е вредно косата да се излага на студ. Тя задължително трябва да се скрие под забрадка или дрехи, за да се избегне измръзване. Ясен признак за измръзване е прекомерното изсушаване и чупливите краища. Тези „симптоми“ се появяват буквално през първите няколко дни.

Използвайте дървени гребени

За да избегнете наелектризиране на косата, най-добре е да замените металния гребен с дървен. Първо, той ще разресва косата по-нежно, и второ, процесът на разресване ще бъде лесен и приятен.

Пийте много течности и следете диетата си

Още: Оризова вода: Фантастични ползи за косата и кожата

Състоянието на косата ви зависи и от вашата диета и начин на живот. За да запазите кичурите си във възможно най-здрав вид, е важно да пиете много течности и да се храните балансирано. След консултация с вашия лекар можете да вземете курс от витамини за подобряване на здравето ви, което ще има положителен ефект върху кожата, ноктите и косата ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес