Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 сутрешни навика, които ще ви помогнат да отслабнете

28 септември 2024, 07:00 часа

Начинът, по който започваме деня, влияе върху това колко успешни и ползотворни ще бъдат останалите часове.
 
Някои сутрешни навици създават чудесно настроение и ви помагат да се придържате към плана си през целия ден, да сте в добро настроение и да се храните балансирано. Кои навици допринасят за намаляване на теглото.

1. Яжте вечеря с високо съдържание на белтъчини

Разбираемо е, че вечерята не е сутрешна рутина. Последното хранене за деня обаче оказва значително влияние върху следващата сутрин. Ако сте избрали протеинова вечеря предната вечер, на сутринта няма да имате силно чувство на глад, което означава, че можете да изберете здравословна закуска и подходяща порция. Въглехидратната вечеря, от друга страна, допринася за това да се събудите гладни и да потърсите утеха в простите въглехидрати, които водят до скок на инсулина и още едно калорично хранене. Освен това протеините са чудесни за поддържане на метаболизма през нощта, което означава, че изгаряте малко мазнини, докато спите.

Още: Никога не правете това веднага, след като се събудите

2. Лека светлина

Слънчевата светлина оказва силно влияние върху организма ни: тя не само ни събужда сутрин, но и ни помага да отслабнем. Дневната светлина ускорява метаболизма ви дори и при облачно време. Ако ускорите метаболизма си веднага след сън, автоматично изгаряте повече калории. Между другото, дори 20-30 минути дневна светлина на ден трябва да са достатъчни, за да повлияят на отслабването.

3. Оправяйте леглото си

Какво общо има загубата на тегло със застланото легло? Това е психологически трик, но също така може да ви помогне да отслабнете. Тези, които си оправят леглото сутрин, демонстрират силна воля. А волята при отслабване винаги е полезна. Такъв трик за нашето подсъзнание е свързан с факта, че контролирате живота си, а следователно - и диетата си.

Още: Как да събудите мозъка си сутрин?

4. Закусвайте

Не бива да се отказвате от нея, ако искате да отслабнете. Балансираната закуска ви помага да избегнете преяждането и сладките закуски. Ако организмът ви получава всички важни хранителни вещества сутрин, вероятно ще приемате по-малко калории през целия ден. Между другото, идеалната закуска е смес от сложни въглехидрати и протеини, като например бъркани яйца върху зърнен хляб или овесени ядки с натурално кисело мляко и плодове. Но ако не можете да ядете нищо сутрин или практикувате интервално гладуване, разбира се, не е нужно да се насилвате да ядете.

5. Претегляйте се редовно

Разбира се, цифрите на кантара невинаги отразяват реалното състояние на нещата и по въпросите на фигурата си струва да се ръководим от обемите и вътрешното усещане. Въпреки това претеглянето сутрин по едно и също време (за предпочитане на празен стомах) е чудесен навик за тези, които искат да опознаят по-добре тялото си и да следят теглото си. Везната ви помага да се ориентирате и да разберете кои храни ви карат да се подувате или да качвате килограми. Освен това можете да компенсирате наддаването на тегло на следващия ден с по-леки ястия или интензивна тренировка.

Още: Защо се събуждаме със стиснати зъби

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес