Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте егоцентричен

11 март 2024, 11:00 часа

Работата с хора, които вярват, че светът се върти само около тях, е изключително трудна задача, но често самите тези хора не осъзнават, че са склонни към егоцентризъм. Ето къде е проблемът.

За да започнете да работите върху себе си, първо трябва да разберете какво е егоцентризъм. Егоцентризмът е желанието на индивида да задоволи само собствените си нужди, независимо от интересите на другите хора. Тази функция е активно изследвана от психолога Жан Пиаже, който отбелязва наличието на тази черта при деца под десетгодишна възраст. За тази възраст егоцентричното поведение се счита за характерна черта на развитието и следователно не изисква външна намеса.

 

Има обаче хора, които порастват, но остават егоцентрични и признават само своите чувства и интереси, което силно влияе върху отношенията с другите хора и качеството на живот. 

Често хората, които са склонни към егоцентризъм, дори не забелязват проблема и искрено не разбират причините за трудностите в живота и отношенията. Но има определен брой маркери, които показват наличието на признаци на егоцентризъм:

Вярвате, че вашето мнение е единственото правилно

Вие твърдо вярвате, че хората около вас грешат и само вие можете да намерите правилното решение. Освен това това решение често засяга не само вашия живот, но и други хора. Вие сте сигурни, че знаете техните мотиви, техните желания и целите, към които вървят. Следователно решението, което предлагате, според вас е единственото правилно. 

Провери дали много изискваш от половинката си (ТЕСТ)

Обичате ли да спорите?

Обичате да защитавате своята гледна точка и изразходвате много усилия и енергия за това. И диалогът в спора може дори да завърши с вашия монолог, тъй като опонентът ви се уморява да се бие с вас словесно. В този момент вие триумфирате и гордо продължавате, независимо от реакцията на другите.

Не сте в състояние да поддържате приятелства и партньорства за дълго време

Връзките, в които влизате, не са трайни. Отначало те се развиват от естествен интерес, опознавате се, опитвате се да покажете най-добрата си страна. Но когато етапът на запознанства приключи, не сте готови да продължите напред. Трудно ви е да полагате усилия и чувствате, че другата страна трябва да го направи.  

Вашите близки казват, че не можете да ги чуете

Изненадвате се от реакциите на другите, които казват, че не ги чувате. Това може да са вашите родители, приятели, деца или партньор. Опитват се да ви предадат нещо важно, но изглежда абсолютна глупост. Не сте силно обезпокоени от техните грижи и проблеми.

Не знаете как да разрешавате конструктивно конфликтите в отношенията

Скрит признак на егоцентризъм са честите кавги с половинката ви. И често вие сте тези, които ги инициирате. В резултат на това се съгласявате на официално помирение, оставайки неубедени и считайки партньора си за източник на проблеми. Такива конфликти могат да продължат с години и да следват един и същ сценарий.

3 ключови признака, че човекът до вас е егоцентричен

Аз съм егоцентричен човек, какво да правя?

Ако разпознаете себе си в описанието на егоцентричен човек, струва си да разберете причините за такова поведение и да работите върху себе си. Трябва да разберете, че проявата на егоцентризъм е следствие от възпитанието, което сте получили от родителите си и семейния сценарий като цяло, който е съществувал във вашето семейство. Но това може да се промени, ако желаете да работите. Ако егоцентризмът е проява на егото на детето, тогава нашата задача е да се научим да заемаме позицията на възрастен.

Основните признаци, към която си струва да се стремите:

  • Осъзнаване на нашите думи и действия (следвайки нашите интереси, ние не нарушаваме интересите на други хора);
  • Разпознаване и зачитане на гледните точки на другите хора;
  • Способност да се поставите на мястото на другия;
  • Способността да забелязвате и задоволявате нуждите на близките;
  • Възможност за сключване на договори.

Можете сами да активирате позиция на възрастен - за да направите това, трябва да обърнете внимание на онези моменти, в които проявявате качествата на егоцентрик. Например, слушайте думите на близки, опитайте се да се наблюдавате отстрани, запишете впечатленията си. След това трябва да работите през тези моменти и да положите усилия да ги избегнете следващия път. Постепенно такава работа може да доведе до резултати, ако се извършва редовно.

Ако обаче не можете да разрешите проблема сами, можете да изберете друг път и да се обърнете към специалист - заедно с психолог работата върху себе си протича много по-ефективно и бързо.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес