Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 основни навика на хората, които гарантирано ще доживеят до 100 години

20 септември 2023, 18:46 часа

Искате ли да сте сред столетниците и да видите не само внуците си, но и пра-правнуците си? След това бързо проверете дали имате тези здравословни навици. Все пак те са тези, които гарантират дълъг живот.

1. Продължавайте да се движите

Както се оказва, активният начин на живот е ключът не само към стройна фигура и добро настроение, но и към дълъг живот. Това включва разходки на чист въздух, 10 000 крачки на ден и редовни 30-40 минути упражнения. Както показва практиката, дълголетниците се движат много. Разбираме, че в условията на заседнала работа е трудно да завършите целия списък наведнъж, но вече половината от горното ще даде положителни резултати.

2. Не се спирайте на негативното

Психическото здраве, за което повечето хора постоянно забравят, също играе огромна роля. Възможно ли е да живеете до 100 години или повече, ако постоянно се натъжавате? На първо място, важно е да се научите да смилате негативността и да я оставите да си отиде. Негодуванието и омразата към някого или света около нас силно развалят качеството на живота и го скъсяват. Научете се да прощавате, практикувайте позитивно мислене. Веднага щом започнете да посрещате всеки нов ден с усмивка и очакване, веднага ще разберете, че сте на прав път.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

3. Не преяждайте

Учени от университета в Берген направиха откритие, в което казаха: трябва да спрете да ядете, когато стомахът ви вече е пълен на 80%. Ако по време на обяд и вечеря не се разсейвате от смартфона си или чатите с колеги, избирате средни порции и ядете от малки чинии, можете да разберете колко сте преяждали преди. Защо този принцип на хранене ще удължи живота ви? Проста математика: енергията, която тялото ще изразходва за храносмилане, ще отиде в друга посока. Например, ще ви поднови няколко хиляди клетки.

4. Намерете своята вяра

Духовността също е необходим компонент в рецептата „как да доживеем до 100 години“. И дори не става въпрос за религията като такава. Струва си да намерите своята котва, към която можете да се обърнете в трудни моменти. Освен това, както се оказа, хората, които не забравят духовността в ежедневието си, не страдат толкова често от сърдечно-съдови заболявания. Депресията ги подминава и те успяват да се справят със стреса по-ефективно и бързо.

Кои са най-вредните за здравето навици, които всички правим?

5. Намерете хоби, което харесвате

Пътешественикът Дан Бютнер веднъж отиде на друга експедиция и разговаря с жителите на Окинава. Според него повечето местни столетници отделят по няколко часа всеки ден, за да се грижат за личната си градина. В допълнение към факта, че взаимодействието с природата винаги има положителен ефект върху хората, могат да се идентифицират още няколко предимства. Редовното занимание с хоби, като например градинарство, не само помага за облекчаване на стреса, но и отвлича ума ви от тревогите. Наистина си почивате. А ако си намерите хоби, свързано с движение, то като бонус ще развиете и издръжливост и физическа форма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес