Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които трябва да направите, когато полетът ви е отменен или закъснява

26 март 2023, 17:00 часа

Закъснелите полети са неприятни. В края на краищата причината да сте дошли на летището е, че сте искали да стигнете по-бързо до дестинацията си. Но закъсненията на полетите са непредсказуеми. Може би времето е станало изненадващо неприятно, или е възникнал механичен проблем, или системата на летището е излязла от строя. Ето какво трябва да направите, ако останете блокирани поради закъснение на полет или, не дай си боже, отменен полет.

1. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРАВАТА СИ КАТО ПЪТНИК, АКО ПОЛЕТЪТ ВИ Е ЗАКЪСНЯЛ

Почти винаги авиокомпаниите предоставят някаква форма на обезщетение след закъснял полет. Много авиокомпании обаче имат договор за превоз, в който е описано на какво имате право: Потенциални ваучери за храна, отстъпки, възстановяване на суми или престой в хотел в случай на закъснение на полет, когато авиокомпанията е виновна. Затова прочетете тези условия, когато резервирате! 

Вижте къде това лято се очаква да има претоварване и опасност от забавени полети

2. ЕВРОПА

Ако летите в Европа или летите на борда на европейска авиокомпания, пътниците имат повече права. Съгласно регламент (ЕО) № 261/2004, ако полетът ви достигне местоназначението си с повече от три часа закъснение (или ако ви е било отказано качване на борда поради презаписване), може да имате право на обезщетение в размер до 600 евро, или около 700 долара.

3. ОБАДЕТЕ СЕ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО ПОЛЕТЪТ ВИ Е ЗАКЪСНЯЛ ИЛИ ОТМЕНЕН

В повечето случаи авиокомпанията ще ви качи на следващия свободен полет до вашата дестинация, но може да не ви предупреди за това. Незабавно се обадете или проверете в службата за обслужване на клиенти, за да получите актуална информация за статуса си. В някои случаи авиокомпанията може автоматично да ви пренасочи към съвсем друг маршрут до дестинацията ви.

При какви нарушения може да се търсят обезщетения от авиокомпаниите?

4. ИЗЧАКАЙТЕ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПОДАВАТЕ ОПЛАКВАНИЯ

Ако полетът ви не е закъснял поне с три часа, наистина не трябва да очаквате ваучери или съчувствие. В този момент оплакването от закъснението е загуба на време за всички. Ако сте си купили застраховка за пътуване, полицата ви вероятно ще започне да действа около четири часа след закъснението. В зависимост от закупената полица и доставчика, трябва да се обадите на застрахователната компания, когато настъпи четвъртият час, за да разберете на какво може да имате право.

5. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА НЕ ЗАСПИТЕ

В някои случаи авиокомпанията може да съобщи на пътниците, че закъснението на полета ще продължи три часа, и изведнъж да обяви по радиото, че скоро ще се качат на борда. Възможно е полетът да не бъде "забавен" и трябва да сте подготвени, ако това се случи. Затова, ако планирате да подремнете, намерете приятел, който да ви събуди за всеки случай. 

Гарантирано обезщетение при закъснял или отменен полет

Стресирани сте. Тревожни сте. Ядосани сте. В живота не винаги имаме контрол над ситуацията, а понякога и закъснението може да е за добро. Не знаем от какво се опитва да ни опази или да ни научи по-висша сила. Бъдете запознати с правата си и опитайте да се възползвате от това, което ви се полага.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес