Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неочаквани въпроса, които ще ви помогнат да подредите живота си

21 септември 2024, 21:30 часа

Понякога ни посещават полезни мисли и идеи, които биха могли да улеснят живота ни. Но се колебаем и не правим нищо, защото приемаме, сякаш се нуждаем от изрично разрешение или покана. Може да ни се прииска да поискаме това, което искаме, да потърсим съвет и да изясним ситуацията. Но все още отлагаме.

За да започнете да действате, опитайте се да си представите как някой ви дава разрешение или отправя предложение, което ще ви помогне да излезете от безизходицата. Например:

Още: Игра на любов: 36 въпроса, които всяка жена трябва да зададе на мъж

Партньорът ви казва: „Нека да спрем да прекарваме уикендите в домакинска работа и да поръчаме професионална услуга за почистване.“
Лекарят ви предлага: „Не е нужно да се занимавате с това. Не се колебайте да ми пишете, ако имате някакви въпроси“.
На уебсайта на компанията пише: „Ако не намерите това, което търсите, свържете се с нас, за да видите какво можем да направим за вас.“
Нарисувайте в съзнанието си подобна картина, колкото е възможно по-подробна и цветна. Ако тя ви се струва разумна и реалистична, дайте си разрешение да я направите сами. Или помислете какво би направил уверен човек на ваше място.

2. За какво ви липсва увереност?

В някои ситуации отхвърляме добрите идеи, защото търсим абсолютна сигурност, че те ще проработят. Например:

„Няма да опитам ново ястие в този ресторант, защото не съм сигурен, че ще ми хареса.“
„Не искам да сменям лекаря си, защото не знам дали новият ще е по-добър“.
„Колебая се дали да поръчам услуга за почистване, защото се съмнявам, че ще бъде извършена достатъчно добре или че ще се чувствам комфортно, когато непознат човек е в личното ми пространство.“
Но увереността никога няма да дойде, ако се колебаем през цялото време и се страхуваме да експериментираме. Ако даден вариант ви се струва по-подходящ и полезен, опитайте го и вижте какво ще се случи.

Още: Няколко въпроса, които да зададете на партньора си след 5 години връзка

Ако не сте готови да действате, обещайте си, че ще помислите за ситуацията в продължение на 24 часа и след това ще започнете да прилагате най-добрата идея, която ви дойде на ум през това време.

3. За какво ви е необходима подкрепа?

Допълнете твърдението: „Моята идеална версия може да се справи с... без подкрепа, но моята реална версия се нуждае от нея“.

Може би вашата идеална версия е в състояние да тренира във фитнеса без треньор, но реалната ви версия не може да го прави без него. Или пък идеалната ви версия не се нуждае от учител, за да научи английски език, докато реалната ви версия има нужда от индивидуални уроци за два часа седмично.

Още: 5 хитри начина да избегнете неудобните въпроси

Помислете как можете да дадете на реалното си Аз подкрепата, от която то се нуждае.

4. Защо се нуждаете от история на успеха или модел за подражание?

Когато не разбираме как да подходим в дадена ситуация, ставаме несигурни и изпитваме нужда от модел за подражание.

Представете си, че сте на 20 години и искате да си купите апартамент, но нямате представа как да го направите и не познавате 20-годишни, които са успели. Ако познавате някой със съответния опит, неговата история би ви дала сили и вероятно бихте го попитали за всичко.

След като установите как даден модел за подражание или история може да ви помогне да преодолеете препятствията, можете да започнете да търсите подходящите хора или да проучвате алтернативни подходи.

5. Как обърквате собствения си живот?

Допълнете още едно твърдение: „Аз съсипах живота си, когато...“.

Обърнете внимание на първата мисъл, която ви идва на ум, и след това се опитайте да приемете, че каквото и да е, върху което се спирате, не е вярно. Ако тази ситуация не се беше случила в действителност, какво щяхте да направите, какво щяхте да намерите сили и възможности да направите?

Опитайте се напълно да се откъснете от натрапчивите мисли, които ви дърпат надолу, като се убедите, че те са несъстоятелни. Смисълът не е в това да оценявате обективно доколко са верни или неверни вашите хрумвания. Смисълът е да наблюдавате как се променят чувствата и действията ви, когато възприемете този подход и престанете да приемате мислите си за безусловно верни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес