Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 навика, които правят хората нещастни

11 март 2024, 18:01 часа

Всеки от нас има определени навици, които могат да го направят, както по-щастлив, така и по-нещастен. В човешката природа е заложено да се придържаме към установените принципи на поведение. Доста често навиците стават причина за неудовлетвореност от живота. Съвременният човек има 5 навика, които го правят нещастен - често проверяване на телефона, отлагане на важни задачи, сравняване с другите, фокусиране върху негативното и липса на лични граници.

5 навика, които ни правят нещастни

Често проверяване на телефона - джаджите са неразделна част от живота на съвременния човек. Те улесняват комуникацията и ученето. Но междувременно, с нездравословно отношение към тях, те могат да усложнят човешкото съществуване.

Лекар: 5 навика, от които трябва да се отървете след 50 години

Наличието на телефона увеличава вероятността от разсейване, постоянно използване на социалните мрежи и едновременно с това пренебрегвае на въпроси от първостепенно значение.

Човек се разсейва, създава всички условия за неспазване на крайни срокове, като по този начин усложнява живота си, внасяйки в него още една порция стрес.

Отлагане - това е състояние, при което човек отлага нещата за последния момент. Несъмнено става причина за недоволство от действията. Хората обаче продължават да отлагат, автоматично се опитват да се предпазят от мисълта за тежката задача, която предстои.

Тази черта не е вродена. Това означава, че можете да се борите с нея, като анализирате чувствата си от отложените задачи, причините и негативните резултати.

Сравняване с други хора - в социалните мрежи има стотици акаунти на хора, демонстриращи лесен и безгрижен живот и идеални семейни отношения. Гледайки това, по-малко успешните хора несъмнено изпитват завист, както и гняв към себе си. Човек се опитва да постигне същите висоти, но не получавайки подобен резултат, той просто се отказва. В случая човек дори и да постигне част от това, пак ще се чувства нещастен, защото постигнатата цел не отговаря на собствените му нужди.

Фокусиране върху негативното - постоянното мислене за провалите не помага на човек да работи върху грешките си. Концентрирането върху тях, негативната преценка на другите, пропуснатите възможности е психически капан, от който е изключително трудно да се измъкнем. Да се ​​обвинявате за всички проблеми е непродуктивно.

Препоръчително е да анализирате ситуацията точка по точка, да потърсите плюсовете и минусите, да направите изводи и да продължите напред. Самоанализът на чувствата и емоциите е това, което движи човек по пътя на прогреса.

Липса на лични граници е друг навик, който е най-прекият път към нещастието. Необходимо е да се изградят граници с роднини, колеги, родители и дори деца. Те ще ви помогнат да обърнете повече внимание на нуждите и възможностите си и да видите желанията си. Границите са начин да не изгориш като личност, да не се изтощиш психически.

Трябва да започнете да изграждате граници с приоритети между „Аз“, семейство, работа и приятели. Според вашите предпочитания можете да планирате деня си, което ще ви помогне да запазите границите в общуването. Това, което прави човек нещастен, е самият той, неговите навици, които изключват способността му да анализира собствените си нужди, желания и стремежи. 

Лекар: 4 хранителни навика, които удължават живота

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес