Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 мита за правилното хранене

23 септември 2024, 07:00 часа

Когато става въпрос за правилно хранене, има много погрешни схващания, които често водят до объркване относно това кое е наистина здравословно. Ето пет често срещани мита, които развенчават и дават яснота за това как да подхранвате тялото си истински.

Още: 5 вида замразени плодове, които помагат при диабет

Мит 1: Яденето на мазнини ви прави дебели

Години наред мазнините бяха демонизирани като основен виновник за напълняването, но не всички мазнини са вредни. Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, ядките, семената и зехтина, са от съществено значение за функциите на организма, включително за здравето на мозъка и производството на хормони. Трансмазнините и прекомерното количество наситени мазнини, които често се съдържат в преработените храни, могат да доведат до здравословни проблеми, но пълното изключване на мазнините не е решение. Всъщност здравословните мазнини могат да стимулират усещането за ситост, като помагат за контролиране на апетита и улесняват контрола на теглото.

Мит 2: Въглехидратите са враг

Манията за ниско съдържание на въглехидрати накара мнозина да повярват, че всички въглехидрати са вредни. Не всички въглехидрати обаче са еднакви. Простите въглехидрати, като бял хляб, сладки закуски и газирани напитки, могат да предизвикат рязко повишаване на кръвната захар и да допринесат за увеличаване на теглото. От друга страна, сложните въглехидрати, като пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците, осигуряват дълготрайна енергия, фибри и основни хранителни вещества. Въглехидратите са основният източник на гориво за организма, така че балансираният прием на висококачествени въглехидрати е жизненоважен за цялостното здраве и енергия.

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Мит 3: Трябва да ядете малко и често, за да стимулирате метаболизма

Убеждението, че шестте малки хранения на ден ускоряват метаболизма, е станало популярно, но изследванията показват, че този подход не е работещ за всеки. Броят на храненията не е толкова важен, колкото качеството и балансът на храната, която консумирате. Яденето на малки порции може да работи добре за някои хора, особено ако помага за регулиране на нивата на кръвната захар, но не е от съществено значение за метаболизма. Независимо дали се храните три пъти или шест пъти, най-важното е да подхранвате тялото си с богати на хранителни вещества храни и да обръщате внимание на сигналите си за глад.

Мит 4: Всички калории са еднакви

Технически погледнато, калорията е единица енергия, но не всички калории имат еднакво въздействие върху тялото ви. Например 100 калории от сладки закуски ще бъдат преработени по различен начин от 100 калории от богата на хранителни вещества салата. Източникът на калориите е от значение, тъй като хранителните продукти, богати на хранителни вещества, като плодове, зеленчуци и нетлъсти протеини, осигуряват важни витамини, минерали и фибри, като ви помагат да поддържате дългосрочно здраве. Фокусирането единствено върху пресмятането на калориите може да доведе до неправилен избор на храна, затова е от решаващо значение да се даде приоритет на качеството пред количеството.

Още: Природни средства: Как влияе цикорията на хората с диабет

Мит 5: За да сте здрави, трябва да избягвате глутена

Безглутеновите диети се превърнаха в тенденция, но ако нямате цьолиакия или чувствителност към глутен, няма причина да изключвате глутена от диетата си. Пълнозърнестите храни, съдържащи глутен, като пшеница, ечемик и ръж, предлагат фибри, витамини и минерали. За тези, които нямат заболявания, свързани с глутена, изключването на глутена може да доведе до липса на важни хранителни вещества. Вместо да избягвате излишно глутена, съсредоточете се върху консумацията на разнообразни пълнозърнести храни и храни, богати на фибри, за да насърчите здравето на храносмилателната система.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес