Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 лесни начина да защитите чистачките и стъклото на автомобила през зимата

19 декември 2022, 13:33 часа
Реклама

За да спестите пари от смяна на чистачки и ремонт на предно стъкло на автомобил през зимата, важно е да запомните няколко прости правила. Пет от тях бяха споделени от автомобилни експерти.

1. Не дърпайте, за да отлепите чистачките, залепнали от студа за стъклото

Ако чистачките са замръзнали, залепвайки за стъклото, трябва да се освободят ръчно. В същото време те не трябва да се отлепват със сила: има риск от повреда на гумената лента. По-добре е първо да разтопите леда с топла вода (но не вряща) или препарат за размразяване.

След като чистачките са отделени от стъклото, трябва да се уверите, че по тях няма остатъци от лед. В противен случай ръбът на гумата или дори стъклото могат да се повредят.

Как да подготвим автомобила за зимата?

2. Не почиствайте матирано стъкло с чистачки

Друга често срещана ситуация през зимата: чистачките не са замръзнали, а стъклената повърхност е покрита с ледена кора. Чистачките не могат да изчистят заледяването, само ще се развалят.

Пластмасов скрепер може да помогне в този случай. Механичното почистване обаче е най-добре да се използва само в краен случай, тъй като има опасност от надраскване на стъклото. Най-добре е да разтопите леда с нагревател или препарат за размразяване.

3. Купувайте чистачки по размер

Когато избират нови чистачки за предно стъкло, много шофьори се отклоняват от размера, препоръчан от автомобилния производител. Някои избират по-дълги, други по-къси, но резултатът е отрицателен.

Факт е, че увеличаването на дължината на чистачките намалява силата на натискане на перото към стъклото. И понякога се случва чистачките да започнат да се закачат една в друга. Късата чистачка от своя страна ще остави част от стъклото непочистено.

7 важни неща, които да проверим на автомобила си преди зима

4. Почистете чистачките от мръсотия

Ако има боклуци по прозореца и чистачката отказва да прилепне плътно към стъклото и оставя непочистена дъга, проблемът може да е обикновена мръсотия. Затова чистачките трябва да се почистват редовно.

5. Ремонт на стъкло

Спуканото предно стъкло е доста често срещано явление. Това не пречи на гледката, но получената пукнатина може да надраска ръба на чистачката, причинявайки бързо износване.

Поради бързия спад на температурата шофьорите са принудени да отделят повече време за почистване на автомобила от лед и сняг. Избърсването на предното стъкло на студа е много работа, така че трябва да отделите достатъчно време.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес