Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 ключови моменти от живота и кариерата на Ангела Меркел

24 август 2017, 12:55 часа

Представяме пет ключови моменти от кариерата на Ангела Меркел, често наричана най-могъщата жена в света, докато тя се фокусира върху следващите парламентарни избори в Германия.

Момичето на Кол

Меркел, дъщеря на пастор, израснала зад Желязната завеса, стана политически активна, когато опозицията срещу правителството нарасна през 1989 г. с падането на Берлинската стена.

Тя за кратко беше заместник-говорител на първото демократично избрано източногерманско правителство, преди да спечели изборите през 1990 г. в обединения германски парламент като член на Християндемократическия съюз (ХДС).

След това канцлерът Хелмут Кол я назначи за министър на жените и младежта през 1991 г., но сякаш пренебрегвайки най-младия член на кабинета с покровителствения псевдоним "das Maedchen" (момичето). Меркел се изкачи до ръководството на ХДС и така "момичето" беше единственото, което имаше смелостта да говори открито срещу Кол.

През 2000 г. тя бе избрана за председател на партията с повече от 95% от гласовете. На 22 ноември 2005 г. Меркел стана първата жена, канцлер на Германия, а след това бе преизбрана още два пъти.

Ядрена енергия? Найн, данке

Меркел зашемети света, като обяви след ядрената криза в Япония през 2011 г., че германските ядрени реактори ще бъдат спрени до 2022 г.

Берлин ще продължава да използва въглищни централи, докато не успее напълно да развие "зелената" енергия. Страната инвестира засилено в слънчева и вятърна енергия и има за цел да осигури 80% от енергийните си потребности чрез възобновяеми източници до 2050 г.

"Мадам Нон"

Всички очи се обърнаха към германския канцлер, когато Гърция потъна в икономическа криза през 2010 г. Тя беше наречена „безсърдечна”, след като заедно с министъра на финансите Волфганг Шойбле се обявиха против опрощаването на големия дълг на Атина.

Обявена за "Мадам Нон" в някои части на ЕС, Меркел все пак подкрепи три международни спасителни пакета на стойност над 300 млрд. евро, но само в замяна на важни съкращения на бюджета и резки увеличения на данъците.

„Можем да го направим”

Обикновено предпазливата Меркел спечели международна похвала с дръзкия си ход да отвори границите на Германия за бежанците в разгара на миграционната криза в Европа през 2015 г. Тя привлече към себе си германците с мантрата "Можем да го направим".

Повече от един милион търсещи убежище, около половината от тях от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигнаха след това нейно решение. И докато тя постоянно защитава противоречивия си ход, обещава, че тази този поток от бежанци в страната няма да се повтори.

Взаимоотношенията с Тръмп

Когато Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, Ангела Меркел го поздрави, призовавайки за бъдещо сътрудничество със спазването на демократичните ценности.

Необичайното послание накара някои медии да я определят като новия "лидер на свободния свят" - термин, на който тя се присмива, казвайки, че е абсурдно да се смята, че един човек може да реши проблемите на света.

Границите на нейното влияние бяха изтъкнати по време на срещата на върха на Г-20, проведена от Хамбург през юли, когато лидерите не успяха да преодолеят различията си с Тръмп по отношение на грижата за климата и протекционизма.

Източник: БГНЕС

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес