Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 китайски лайфхака, които ще ви помогнат да запазите дома си чист завинаги

08 август 2024, 07:15 часа

Редът в живота винаги започва с реда в къщата. Ако човек се държи като прасе и в дома му цари вечен хаос, тогава най-вероятно и в главата му не всичко е „наред“. Често хората не обичат да чистят, защото ги мързи да го правят. Други са твърде заети и не са готови да отделят малко свободно време за почистване на къщата, защото понякога имат нужда и от почивка. Какво да направите в такава ситуация - да чистите насила или да живеете в безпорядък?

Правило №1: Почистете с таймер

Без значение колко тривиално може да звучи, за да отделите по-малко време за почистване, трябва да го направите бързо. Опитайте се да си разпределите определено време за всяка стая и не забравяйте да зададете таймер. Колкото по-малко минути, толкова по-добре! Най-често почистването отнема много време заради мудността на хората.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Правило № 2: Систематичният подход е пътят към реда

Китайците са сигурни, че почистването трябва да започне с най-чистата стая. Така бързо ще видите резултата – а това ще ви насърчи да почиствате по-нататък. Ако започнете от най-мръсното място, тогава е вероятно на половината път да се откажете и няма да доведете почистването „до идеала“.

Правило № 3: Домашен календар

За да предотвратите натрупването и безпорядъка на домакинските задължения, струва си да направите специален график, в който те ще бъдат разпределени по дни. Например в сряда - пране, в петък - гладене, в събота - мокро почистване. По този начин поддържането на чистота ще започне да се превръща в навик.

Правило № 4: Отървете се от ненужните неща

Много хора са склонни да колекционират всякакви неща - нужни и не. Всяка година къщите се пълнят с нови предмети, за които често дори няма свободно място.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Правило № 5: Не го оставяйте "за по-късно"

Никога не трябва да отлагате за утре това, което можете да направите днес. Това е правилото, което си струва да запомните за всеки, който не иска да прекарва часове в чистене. Често хората „натрупват“ бъркотия и след това за един ден искат да се отърват от нея, но това отнема значителни усилия и време. Да дадем пример: ако избършете печката веднага след готвене, мазнината няма да има време да се втвърди и може лесно да се отстрани от повърхността. Но ако го оставите да „къкри“, тогава ще трябва да подготвите сили и специални средства, с които ще трябва да изтъркате петната. Разликата във времето, изразходвано за едно и също действие, ще бъде колосална, но ефектът ще бъде същият.

Не мислете, че почистването е дълго и трудно, опитайте се да следвате тези пет прости правила - и ще разберете, че поддържането на ред не е толкова трудно и дори приятно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес