Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които пречат на съня и които никога не трябва да ядете през нощта

21 октомври 2024, 09:23 часа

Получаването на спокоен нощен сън не е малко постижение в този ден и епоха на силен стрес, натоварени графици и много време пред екрана. Всъщност в резултат на това се разви цял пазар на добавки и продукти, чиято цел е да ни помогнат да спим по-добре.

Но подходът на първо място към храната може да бъде също толкова полезен за насърчаване на добър нощен сън при много обстоятелства. И докато онези, които са инвестирали в своите осем часа затворени очи, може да се съсредоточат върху яденето на храни, които насърчават съня преди лягане, също толкова важно е да обърнат внимание на това какви храни трябва да се избягват за здрав сън. Тези пречещи на съня храни може да са това, което ви държи будни през нощта.

Важни правила за сън, за да отслабнете и да си починете

Чай с кофеин

Въпреки че това може да изглежда безсмислено, някои може да не осъзнаят, че кофеинът в чая ни след вечеря може да е това, което ни държи будни през нощта. Въпреки че чаят може да има от 50 до 70 процента по-ниско съдържание на кофеин от кафето, кофеинът, който съдържа, все пак може да има значително въздействие – особено за тези, които са чувствителни към стимуланта. Кофеинът е добре известен разрушител на съня, защото блокира аденозиновите рецептори в мозъка, предотвратявайки появата на сънливост. Вместо това посегнете към топла чаша от любимия си чай без кофеин или още по-добре чай, насочен към поддържане на здрав сън, като лайка.

Шоколад

Въпреки че шоколадът е това, което много от нас жадуват късно вечер, ако постоянно му се наслаждавате преди лягане, той може да е виновникът за това, че имате проблеми със заспиването. Това се дължи на факта, че това сладко лакомство е богато както на кофеин, така и на добавена захар. Захарта е друго хранително вещество, което може да повлияе негативно на съня, тъй като може да причини колебания в нивата на кръвната захар, което води до повишена възбуда и трудности при заспиване. Но това не означава, че вашият вечерен шоколад е изключен, просто се опитайте да му се насладите няколко часа, преди да е време да ударите чувала.

Газирани напитки

С информацията, която сме научили досега, не е ясно, че газираните напитки, като сладките газирани напитки с кофеин, не са умни, когато даваме приоритет на добрия нощен сън. Но дори газираните напитки без добавена захар е добре да се избягват преди лягане. Това е така, защото въздушните мехурчета, отговорни за газирането на популярни напитки, като газирана вода, могат да доведат до газове, подуване на корема и общ стомашен дискомфорт – всичко това може да ви накара да се въртите в леглото. Така че, ако можете, опитайте да се насладите на последния си селтер с вечеря.

5 есенни храни, които ще ви помогнат да спите по-добре

Алкохол

Докато много хора прибягват до нощна чаша, за да се отпуснат след дълъг ден (или дори да си помогнат да се унесат в сън), алкохолните напитки всъщност могат да ни държат будни през нощта. Въпреки че някои видове алкохол съдържат тирамин, всички разновидности са открити отново и отново, за да пречат на здравословния сън.

Пикантни ястия

Въпреки че има няколко забележителни ползи за здравето от пикантните храни, спокойният сън не е една от тях. Това се дължи на факта, че пикантните ястия могат да причинят лошо храносмилане, потенциално водещо до симптоми на киселини и киселинен рефлукс, които често пречат на добрия нощен сън. Ако трябва да вечеряте късно по някаква причина, спрете се на люспи чили или изберете по-мека рецепта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес