Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

17 май 2024, 14:22 часа

Всеки опитен фризьор веднага може да разбере при първия поглед на косата на клиента дали я боядисва сама или в салон. В повечето случаи домашното оцветяване се извършва с голям брой грешки, които веднага хващат окото на професионалист. И ето какво най-често насочва към тях:

Косата е матова, напълно лишена от блясък, започвайки от 3 см от корените до самите краища.

Цветът на косата странно изглежда по-светъл в зоната на корените и става по-тъмен към краищата или, обратно, изсветлява почти до бяло.

Косата се заплита при ветровито време и разресването без специални средства е голям проблем.

При по-внимателно разглеждане, разделяне на косата на кичури, се виждат небоядисани петна в зоната на корените - сигурен знак за небрежно нанасяне.

Цветът на косата изглежда „извънземен“, състарява, откровено прощава външния вид и няма нищо общо с актуалните тенденции в боядисването.

Как повторното боядисване на косата да сработи?

Какво може да доведе до такива недостатъци? Нека да разгледаме най-често срещаните грешки.

1. Грешен тип боя

Продуктът за боядисване на повторно израсналата коренова зона винаги е по-агресивен (по-силен) от нежните тониращи съединения, така че закупената боя трябва да се нанася само върху корените и в никакъв случай да не се намазва върху вече боядисана коса. Поради пренасищането на цветната част с пигменти, краищата ще станат много по-тъмни от корените и ако повтаряте тази грешка отново и отново, ще получите пълно черно. В крайна сметка ще изпитате матовост, неравномерно покритие и проблеми с текстурата на косата.

2. Не вземаш предвид количеството сива коса.

Ако няма достатъчно сива коса, не се колебайте да изберете нюанса, който харесвате, но обърнете внимание на препоръчителното ниво на оригиналния тон - той трябва да е подобен на вашия. Също така не забравяйте, че на опаковката на продукта производителят винаги дава полезни препоръки за оцветяване. Ако има много сива коса, тогава трябва да изберете естествен цвят на същото ниво като боята, за да съответства на желания нюанс.

По правило се обозначава с първата цифра. Естественият нюанс има означение "0" в допълнение към нивото. Например 6.0, 8.0 и т.н. След това при разреждане трябва да смесите двете багрила в съотношение 1:1. И още нещо: колкото повече сива коса, толкова по-светъл трябва да бъде нюансът на боята. Не забравяйте, че спорът с природата е във ваша собствена вреда.                  

3. Нюансът не е вашият цветотип.

По този въпрос е най-добре първо да се консултирате със специалист, но ако решите да направите независим избор, помнете всички препоръки, които сте получили преди това. Има още един добър начин да не пропуснете избора. Определете на коя филмова звезда приличате и намерете подобен нюанс. Избягвайте изключително ярките цветове и не правете моментен избор, за който може да съжалявате по-късно.

Боядисване косата - на колко време да се прави

4. Сами нанасяте боята

Попитайте приятел, майка, дъщеря, съсед за това - всеки, просто не започвайте да нанасяте боята сами. Точността и прецизността са важни тук, което няма да бъде сто процента, ако решите да се справите без външна помощ.

5. Не спазвате инструкциите за разреждане на боята и не спазвате времето на експозиция

Би било наивно да мислим, че ако нанесете черна боя и я оставите да действа наполовина по-малко от указаното, ще получите светъл пепелен цвят. Уви, това не е така! По този начин просто ще съсипете косата си и ще получите нюанс на „благородна блатна кал“, от който е просто невъзможно да се отървете у дома. В повечето случаи красотата изисква спазване на правила и дисциплина, така че ако те са необичайни за вас, бъдете готови за негативни последици.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес