Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 факта, които ще ви изумят за стария град на Пловдив

23 октомври 2024, 07:55 часа

Вторият по големина град в България е живописно разположен върху 6 сиенитни хълма. Три от тях са на територията на Стария град: Небет, Таксим и Джамбаз тепе, които почти се сливат един в друг. През своята дълга история тези три тепета (Тримонциум или “Трихълмие”)  винаги са съставлявали сърцето на града. Именно върху тях днес се намира Старият град.

В следващите редове ще ви представим няколко изумителни факта за Стария Пловдив:

1. Най-старото селище в Европа

Археолози от Daily Telegraph обявиха през 2011 г., че Пловдив е най-старият жив град в Европа и един от най-старите градове в света. Пловдив дели шесто място заедно с Фаюм (Египет), Сидон (Ливан). Пред него са нареждат само Библос (Ливан), Алепо и Дамаск (Сирия), Суза (Иран) и Йерихон (Палестина).
Първите свидетелства за живот на територията на днешен Пловдив са открити на Небет тепе, едно от чудесата на Стария град. Това са най-ранните следи от цивилизация в региона, датиращи от Неолита (6000 г.пр.н.е). Първите обитатели на този район са траки от племето беси, които избират това естествено укрепено и защитено място, където да се установят. 

Още: Елате през септември в Стария Пловдив

2. Античният театър е сред най-добре запазените антични театри в света

Една от основните туристически атракции на Стария Пловдив е Античният театър. Построен е по времето на император Марк Улпий Траян. Тази информация е отбелязана на открит строителен надпис върху фриз-архитрава.

Театърът е открит случайно при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. Разположен е между Джамбаз и Таксим тепе. Театърът на Филипопол е единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Както всички театри в цялата Римска империя, така и на театъра във Филипопол, почетните зрителски места са надписвани. Те са били предназначени за представители на градската управа, магистрати, приятели на императора. Според откритите почетни надписи става ясно, че сградата е използвана за седалище на тракийското провинциално събрание. Предполага се, че освен представления, на театъра са провеждани и борби с животни и гладиатори.

Още: Обявиха Пловдив за петия най-стар град в света

Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и днес тук се провеждат различни спектакли за около 3500 зрители.

3. Куюмджиевата къща е най-красивата барокова сграда в България

Няма как да посетите Стария Пловдив и да пропуснете Куюмджиевата къща, разположена до Хисар Капия. Специалисти я определят като връх на бароковата архитектура в България. Построена е през 1847 г. от майстор хаджи Георги от Косово. Сградата е впечатляваща като размери. Върху основа от 570 кв.м са издигнати четири етажа. На последните два етажа има два салона, 12 големи стаи около тях и над 130 прозореца. Всяка стая впечатлява с уникален дърворезбован таван. Акцент в къщата е представителният приемен салон, хайет, на втория етаж, който е издаден над портика към двора. Уникална е начупената източна фасада, която е стъпила върху стара римска крепостна стена.

Къщата е била частен дом на пловдивския търговец Аргир Куюмджиоглу. След Освобождението наследниците на Куюмджиоглу отдават сградата под наем. В края на XIX в. е девически пансион, а по-късно става шапкарска фабрика, оцетна фабрика, склад за брашно. В края на 20-те години на XX в. е откупена от тютюневия търговец Антонио Коларо. Днес в сградата се помещава Регионалният етнографски музей, в който се съхраняват над 40 000 движими паметници на културата.

4. В Стария Пловдив е поставено началото на много традиции:

  • На 11 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров за първи път се чества Денят на българската просвета и на Светите братя.
  • През 1859 г. в църквата “Успение Богородично” е отслужена за първи път литургия на български език. Това се случва на 25 декември, в деня на Рождество Христово от тогавашния пловдивски митрополит Паисий. Счита се за първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост.
  • През 1892 г. е проведено Първото българско изложение с чуждестранно участие.
  • Първото българско изложение е ознаменувано и с още едно паметно събитие. От Данов хълм полита първият балон. Летящото кълбо се казва “Франция” и е на французина Йожен Годар. Полетът предизвиква много по-голямо вълнение сред пловдивчани, отколкото самото откриване на изложението.
  • В Пловдив е украсена първата в България коледна елха. Началото поставя през 1878 г. Александър Столипин, първи генерал-губернатор на Източна Румелия.
  • “Виенското” колело е създадено за първи път в Пловдив
  • През 1620 г. през града минава английският пътешественик Питър Мънди, който прави рисунка и описва непозната до този момент въртележка. Чак през 1728 г. съоръжението се появява в Англия, а след това и в други страни, където става известно като “Bulgarian pleasure wheel” или “Bulgarian ride”.

5. Част от Римския стадион е под главната пешеходна улица

Може да се разхождате по главната улица и дори да не осъзнаете, че вървите над невероятния древен римски стадион.
Античният Римски стадион се намира на площад “Джумаята”. Построен е в началото на II в. при император Адриан. Дължината му е 240 м и е събирал над 30 000 посетители. Досега е експониран северният му край, а останалата част се намира под главната улица. В миналото тук са се провеждали спортни състезания и прочутите Александрийски, Кендресийски и Питийски игри.

Още: Старият град на Пловдив е най-посещаваната историческа забележителност в България

Отделни части от огромното древно съоръжение могат да бъдат видени в подземните помещения на част от сградите по централната пешеходна улица, включително в два големи търговски центъра.

Още много са забележителните места, които може да видите в стария град, които само ще ви убедят в истинността на думите на древногръцкия писател Лукиан Самосатски, написани през II в.
“Кълна се в Зевс, Херакле, това е най-големият и най-красивият град от всички! Красотата му блести отдалече…”

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес