Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 червени флага, които сигнализират, че е време да посетите психолог

04 септември 2024, 19:10 часа

Животът ни е изпълнен с възходи и падения. В някои моменти се чувстваме „на косъм“, в други се опитваме да се преборим със стреса, тъгата, тревогата. И това е нормално. Решението на всеки индивидуален проблем обикновено не изисква търсене на психолог. В същото време мнението, че терапията е необходима за тези, които са на ръба или в тежка депресия, е дълбоко погрешно и често води до нежелани последици. И така, кога си заслужава да се обърнете към психолог? Как да разберем, че е дошло това време? Отговаря психологът Владимир Богданов.

1. Загуба на контрол върху емоциите

Неспособност за самостоятелно справяне с емоции като гняв, тревожност, обида, разочарование, отчаяние и т.н. - списъкът им е много обширен. Това може да е индикация за проблеми с психичното здраве.

Още: Защо ставаме егоисти след разговор с психолог?

Ако тези емоции буквално ви пречат да живеете нормално (да спите, да работите, да общувате с другите), ако усещате, че качеството на живота ви се влошава, тогава е време да потърсите помощ от психолог. Ако под въздействието на тази или онази емоция имате мисли за безсмислието на съществуването или за смъртта, имате нужда от незабавна помощ.

2. Желанието да „изядете“ проблема

Желанието да се почувствате по-добре чрез храна или алкохол може да означава, че способността на психиката ви да се саморегулира трябва да бъде коригирана. При първите опити за „изяждане“ на тревогата или тъгата трябва да се консултирате с психолог, в противен случай желанието да си угаждате може да прерасне в пристрастяване, с което ще бъде много по-трудно да се справите.

3. Постоянно влошаване на отношенията с близките

Още: Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Това обикновено е следствие от факта, че дълго време изпитвате силен стрес или спирате да се справяте с емоциите.

Честите и безпричинни кавги с близките ви, опитите да си изкарвате негативните емоции върху тях, чувството на постоянен гняв или обида към някого могат да бъдат показател, че се нуждаете от психологическа помощ.

4. Загуба на близък човек или травма

Смъртта на близък човек, развод или раздяла след дълга връзка, случаи на насилие, тормоз, сериозно заболяване - всичко това може да бъде причина за психологическа травма, с която често е невъзможно да се справите сами. Консултацията с психолог в този случай ще ви помогне не само да разберете чувствата си, да ги преживеете по правилния начин, но и да намерите здравословни начини за излизане от тази или онази ситуация.

Още: Как да предпазим децата си от кибертормоз: Съвети от експерт

5. Невъзможност да водите обичайния начин на живот

Често травматичните преживявания, факторите на околната среда или собствените ни чувства ни карат да се откажем от обичайния си начин на живот, да променим дейностите си или да избягваме срещи с хора, с които сме общували с удоволствие в миналото.

„Как мога да се забавлявам, когато в Африка има гладуващи деца?“, „Как мога да почивам, когато не съм имал време да помогна на всички?“.

Да не разбирате как да живеете в предлаганите обстоятелства, да се опитвате да поемете повече отговорности, отколкото можете физически да понесете, може да означава да загубите контрол над собствения си живот. Психологът може да ви помогне да си възвърнете този контрол и да изградите правилната система от взаимоотношения със света и хората около вас.

Изброихме пет неочевидни ситуации, в които всеки от нас може да се нуждае от помощ. Всъщност има много повече такива случаи. Всеки житейски проблем, всеки междуличностен или вътрешен конфликт може да бъде честно и открито обсъден със специалист, без да се страхува от осъждане или други негативни последици за себе си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес