Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

23 април 2024, 16:00 часа

Днес рафтовете на магазините са пълни с най-различни неща, които нямаме търпение да купим. Изглежда, че те ще направят живота ни по-красив, по-удобен и по-вкусен! Но както показва практиката, ползата от много от тях често е съмнителна, а ударът по портмонето - доста сериозен. Ето кои са те:

Хартиени продукти

Въпреки факта, че търсенето на книги, списания и вестници в хартиен формат намалява с всяка изминала година, много хора все още предпочитат да прочетат своя любим вестник или списание на хартия. А това със сигурност струва пари. При това те са дадени на вятъра!

Днес повечето издания могат да бъдат намерени на достъпна цена или в Интернет, при това в много по-удобен формат. Особено след като прочетете, можете просто да запазите любимите си материали в телефона, таблета или електронната книга, които няма да заемат излишно място в дома.

Не харчете пари за тях: 5 продукта, които са напълно безполезни

Какао

Трудно е да се намери човек, който да не обича да изпива чаша горещо какао! Но, първо, е безумно нездравословно, и второ, е неразумно скъпо. В наши дни в магазините за хранителни стоки една опаковка от сладката напитка си е доста скъпичка.

А когато погледнете състава ѝ, няма как да не се сбогувате с чистата си кожа и изваяната си фигура. Често в нея има огромно количество захар и вредни добавки.

Бутилки за еднократна употреба

Изглежда, че пластмасовите бутилки за еднократна употреба са винаги полезни в ежедневието. Но забелязвате ли колко много тяхната покупка удря по джоба ви? Съветваме ви да направите изчисленията - сумата със сигурност ще ви изненада неприятно. Един стек с минерална вода си струва доста пари, а като се тегли месечно чертата си излиза скъпучко.

Но освен високата цена, такава малка радост не е най-доброто за околната среда. Опитайте по-благоприятна и безвредна алтернатива – вземете стъклени шишета и си наливайте вода там, където тя е полезна и годна за пиене.

Кои продукти за грижа за кожата са абсолютно безполезни?

Мултивитамини

Признайте си, дали и във вашата къща се крият няколко бурканчета с универсални мултивитамини? И вероятно сте решили сами, без анализи и препоръки на специалисти, че определени елементи в организма ви липсват и е време да ги набавите? По принцип тази ситуация е доста често срещана. Красивите бурканчета с вкусни чудодейни хапчета са толкова често и цветно рекламирани от блогърите, че изглежда невъзможна задача да ги подминеш.

Но дали те ще бъдат полезни? Съмняваме се. Излишъкът от витамини и минерали е не по-малко опасен от липсата им. Така че защо да давате много пари за потенциален вредител?

Детоксикация.

О, онези красиви стикери върху всеки втори продукт с обещаващото "детокс". Няколко смутита и вкусни пюрета гарантират, че за няколко дни ще прочистят тялото ви от токсини и шлаки, вдъхвайки ви нова светлина.

Но уви, често всичко това е само най-обикновен маркетингов ход. Както знаете, тялото ни само по себе си се справя добре с тези задачи, така че защо да надплащаме за действителното "нищо"? Със спестените пари е по-полезно да се купуват пресни сезонни продукти, зеленчуци и плодове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес