Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 трика за свежа салата по-дълго време

30 юли 2024, 11:45 часа

Зеленчуците са основна част от списъка с хранителни стоки. Те могат да се използват в различни ястия, поради което има и голямо търсене. А това води до различни видове предлагане, от добре познатите зеленчуци на килограм, през тези, които се предлагат на бройка до зеленолистни зеленчуци в опаковка, почистени, измити и готови за консумация.

Още: 5 признака, че ананасът е идеално узрял

Ако сте един от потребителите на последните, вероятно сте забелязали, че след няколко дни тези зеленчуци вече не изглеждат толкова свежи, колкото на пазара. Добрата новина е, че не е нужно да продължавате да изхвърляте тези части от салатата, които изглеждат сякаш са загубили свежестта си. Споделяме ви някои съвети за тяхното съхранение, които ще помогнат на вашата салата да остане свежа по-дълго, както и няколко прости съвета за техния избор.

Съхранявайте салатата в друг съд

Тънката найлонова торбичка, в която са опаковани тези видове салати, не предлага много защита. Увреждането на листата ще накара зелените да станат кафяви по-бързо и да изглеждат неприятно. Но като ги преместите от торбичката в херметически затворен пластмасов контейнер, това вече няма да се случва. Не уплътнявайте листата твърде много, в противен случай те няма да имат място за дишане, което може да причини бързо гниене.

Опитайте трика с тишу хартия

Когато сте вкъщи, отворете торбата със зелении. Поставете няколко хартиени кърпи в херметически затворен съд и поставете вашата салата в него. Кърпите ще абсорбират влагата, което често е причината листата на марулята да гният. Сменяйте кърпата всеки ден за най-добри резултати.

Изберете издръжливи зеленолистни зеленчуци

Марулята може да увехне бързо, но по-издръжливите зеленчуци като рукола, спанак и кейл са склонни да останат свежи по-дълго. Освен това са универсални и можете да ги използвате като основа за салати, супи, сокове и др.

Още: Това са най-токсичните продукти, а ги има във всеки хладилник

Купете възможно най-пресния пакет

Погледнете към задната част на рафта, за да намерите най-пресните марули. Опаковките отпред вероятно имат най-кратък срок на годност. Въпреки това, ако планирате да използвате тези зелении скоро, можете да изберете торбичките, които са първи на рафта.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес