Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 тайни оръжия от историята, достойни за суперзлодей

15 октомври 2024, 14:25 часа

Не са много нещата, свързани с войната, които са забавни. Оръжията също, поне тези, които са предназначени за мащабно унищожение, може да са интересни, но не е приятно да се мисли за тях. Когато обаче тези оръжия са тайна?

Още: 4 шеги на съдбата, които разобличават измамниците

И макар че най-често те могат да бъдат разкрити от антагонистите в екшън филмите и бойците в аниме-турнирите, тайни оръжия има и в реалния живот по време на война. Всъщност ето четири такива оръжия от историята...

Fukuryu

Независимо дали е от учебниците по история или от менютата на баровете, повечето хора са запознати с думата камикадзе. Това е наименованието на японските войници, обикновено пилоти, които в краен случай разбиват себе си и разрушават самолета и кораба си във вражески превозни средства и бойци. Разбира се, това далеч не е било тайна.

Това, което не е било добре известно и почти не се е използвало, е бил специфичен вид камикадзе, известен като фукуриу, или „приклекнали дракони“. Вместо по въздух, те са били предназначени да нанасят удари от подводна среда, като войници във водолазни костюми, държащи 33-килограмови експлозивни заряди на края на бамбукови пръти, свързани така, че да се взривят, когато се забият в корпуса на вражески кораб.

Гръцки огън

За един значителен период от историята нападението на Византийската империя по море е било ужасно лоша идея. По една-единствена причина: Гръцкият огън е древно оръжие, чийто състав е бил толкова строго пазен, че точната рецепта не е известна и до днес.

Както може би се досещате, гръцкият огън е бил запалително оръжие. Това, което го правело толкова смъртоносен в морето, което обикновено не е предпочитаната среда за огъня, е, че гръцкият огън не само не гаснел във вода, но всъщност горял по-интензивно. Всичко, което византийските лодкари трябвало да направят, било да го изстрелят от тръби, прикрепени към корабите им, и противниковите плавателни съдове били обградени и покрити с пламъци, които отказвали да угаснат.

Messerschmitt Me 163 Komet

Messerschmitt Me 163 Komet е бил и е единственият ракетен изтребител, използван някога, въпреки че не е направил много, за да обърне хода на войната. Били ли са ефективни? Отговорът на този въпрос е наистина смешен, проблем, изваден направо от карикатурите на Уайл И. Койот. Komet бил бърз: Максималната му скорост е 624 мили в час. Но самолетите, които трябвало да прехваща, се движели със скорост около 220 мили в час, което означава, че Ме 163 в крайна сметка стрелял точно покрай самолетите, с които трябвало да се бори.

Нокътят на Архимед

Какво по-добро доказателство, че едно оръжие е объркало и ужасило враговете си, от картина, която го разбира напълно погрешно?

Още: 5 ценни неща, които просто са били изхвърлени

Картината има за цел да изобрази това, което е известно като „нокътя на Архимед“. Истинското нещо не е било толкова антропоморфно, но е било наистина ефективно. На практика представлявало нещо като кран, монтиран на крайбрежните стени на града, с висяща верига, която се закрепвала за носа на атакуващ кораб. След това нокътят на Архимед повдигал и пускал предната част на кораба многократно, подобно на хулиган, който потапя главата на зубрач в тоалетната на държавно училище, като често причинявал преобръщане на кораба.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес