Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 навика, които водят до ранно стареене на кожата

14 октомври 2024, 17:30 часа

Процесът, при който кожата губи своята еластичност, твърдост и предишна младост по-рано от очакваното, се нарича преждевременно стареене. Защо се случва това? Отговорът ще разгледаме подробно в следващите редове.

Здравето на кожата зависи от много фактори, включително генетиката, грижата за кожата, начина на живот и вредните навици, които пряко влияят върху кожата и нейното здраве. Навиците, за които говорим, са:

Навикът да не се обръща необходимото внимание на кожата

Още: Козметично гладуване: Какво се случва с кожата, ако спрете да се грижите за нея

Доста често срещана грешка е късното използване на козметични продукти за грижа. Това означава, че момичетата започват да се грижат за кожата не на 21-23 години, а когато вече са забелязали първите промени по кожата. Това се дължи на факта, че изглежда, че кожата и е толкова млада и красива, тогава защо трябва да се грижи за нея. Това е погрешно схващане и трябва да почиствате, тонизирате и овлажнявате кожата си още от млада възраст. Колкото по-рано започнете да се грижите за кожата си, толкова по-дълго ще останете млади.

Нередовната грижа за кожата също кара кожата ви да страда. Един ден полагате грижи, а на следващия забравяте. Грижата трябва да е ежедневна и съобразена с възрастовата ви категория. Не трябва да използвате кремове от по-възрастова категория с надеждата да запазите младостта си по-дълго, защото няма да постигнете желания ефект, а и кожата ви няма да получи необходимите хранителни вещества.

Овлажняването на кожата е съществена част от грижата за нея, но не винаги му се отдава голямо значение. От липсата на правилно подхранване кожата страда много, във връзка с което се появяват бръчки, губи се еластичността, има усещане за опънатост. А основната опасност е, че това може да не е видимо за окото ви.

Навикът да не се използва слънцезащитен крем

Още: Сезонът на кадифето: Как да се грижим за кожата си през есента

Мощен фактор, който води до стареене на кожата, ако пренебрегвате слънцезащитните продукти. Желанието да се сдобият с дългоочаквания тен кара хората да пренебрегват защитните продукти. Прониквайки в дълбоките слоеве на кожата, ултравиолетовите лъчи разрушават естествения колаген, което допринася за загубата на еластичност на кожата. А излагането на незащитените горни слоеве причинява изгаряния на кожата и нежелана пигментация.

Навик за активно жестикулиране

Всяко активно напрежение на лицевите мускули провокира появата на бръчки. Колкото по-силна е артикулацията, толкова по-дълбоки са бръчките. Нечестиви бръчки се появяват в междувеждието и челото, когато човек постоянно се мръщи или повдига/повдига вежди. Честото използване на тези мускули води до дълбоки видими бръчки. Хората, които се усмихват често, имат голям брой бръчки във външните ъгли на очите.

Навик да не се грижите за здравето си

Още: Кои храни забавят стареенето на кожата

Тя се отнася както за физическото тяло, така и за моралното състояние. За никого не е тайна, че алкохолът, никотинът, нездравословната храна и липсата на достатъчно сън се отразяват на целия организъм и особено на лицето: торбички под очите, нездрав тен и акне. Не по-малко важно е и емоционалното състояние, а именно стресът, който често съпътства хората от мегаполиса. Хроничното нервно състояние повишава нивото на кортизола, който причинява влошаване на състоянието на кожата, нейното възпаление и ускорява процеса на стареене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес