Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3-те чудеса на света, които може да изчезнат съвсем скоро

16 декември 2022, 19:50 часа
Реклама

Чудесата на природата, които ни заобикалят, в която и точка на света да се намираме, не са никак малко, а изяществото им буди все по-голямо възхищение у нас. За жалост обаче, с намесата на човечеството и напредъкът на технологиите, природата започна да губи много от своите “деца”.  Днес сме ви подготвили именно примери за няколко световни чудеса, които в близките години е възможно да се превърнат само в история. Вижте кои са и побързайте да посетите поне едно от тях:

Белизкият бариерен риф

Белиз е територия, позната ни с морската си красота, но и с наследството от маите. Всеки почитател на гмуркането и подводния свят може да се докосне до магията на Голямата синя дупка и да се наслади на разнообразни редки видове костенурки, китове, акули, крокодили. Разбира се, надяваме се да не се срещнете лично с акулите. 

Именно поради голямото си наследство на различни морски “жители”, Белизкият бариерен риф се оказва застрашен от изчезване поради високите проценти на улов и проучванията за нефт и газ. Освен това туристическите дейности допълнително допринасят за разрушаване на биоразнообразието на красивия риф в Белиз.

Едно от най-големите чудеса на света изчезва

Старият Йерусалим

Йерусалим е свещен град, обединяващ най-разпространените религии по света - ислям, християнство и юдаизъм. Поради тази причина годишният приток на туристи, които искат да се докоснат до наследството на религията си, е значителен. Това е повече от прекрасно, но интересът не привлича само туристите, а и археолози и изследователи, които искат да разкрият повече за историята на мястото. Разкопките около Стария град в Йерусалим обаче са една от причините за неговото застрашаване, както и несъгласието на властите част от паметниците да бъдат консервирани. 

Това създава известни притеснения, тъй като градът наистина има какво да покаже като историческо наследство - съхранява в себе си около 220 исторически паметника, най-известни от които са например Куполът на скалата и Стената на плача.

Загадки за чудесата на света, които не познаваме

Националният парк Евърглейдс във Флорида

Паркът е третият по големина на територията на Щатите и се намира в южната част на Флорида. Той е дом на разнообразие от фауна - там можете да срещнете едни от най-редките видове пантери, видри, крокодили и алигатори. Евърглейдс например е единственото място на територията на САЩ, което приютява маслиненозелени американски крокодили. 

Застрашаващото териториите на парка е обаче голямото замърсяване на водата и спада във водните нива, което алармира за опасност от изчезване на някои сухоземни, земноводни и водни обитатели на парка, съобщават експертите и учените от ЮНЕСКО.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес