Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 работещи начина да се отървете завинаги от мухъла във вашата пералня

15 август 2024, 16:00 часа

Много домакини, които често използват пералня, вероятно повече от веднъж са се сблъсквали с проблема с мухъла, който се отразява негативно както на нещата, така и на самите домакински уреди. Но има няколко начина да избегнете появата му.

1. Оцет и лимонена киселина

Един от най-икономичните и лесни начини за почистване на машина е прането с оцет и лимонена киселина. Те са отлични в унищожаването на бактерии и гъбички. Първо трябва да излеете 200 ml оцет от 6% в контейнера за прах и след това да стартирате дълга програма при максимална температура.

Във втората стъпка можете да използвате лимонена киселина по същия начин, както с оцета, но изберете режим „изплакване“. Лимонената киселина ще ви помогне да се отървете от неприятните миризми, а оцетът ще премахне мухъла. В края е по-добре да извършите още едно изплакване без добавки и след това трябва да избършете всички елементи до сухо и да оставите вратата на машината отворена, така че „вътрешността“ да изсъхне добре.

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

2. Почистване с водороден прекис и сода бикарбонат

Комбинацията от тези вещества определено няма да остави плесента „жива“. Трябва да направите прах от пероксид и сода. За да направите това, по-добре е да използвате пероксидни таблетки. За да почистите пералнята ще ви трябват около 10 стрити таблетки и 200 грама сода. Те трябва да се смесят, да се поставят в отделението за прах и да се пере дълго при висока температура, след което се препоръчва да се стартира режимът на изплакване.

3. Как да почистите пералня с „Белина“

За да почистите пералнята, ще ви трябват 100 милилитра „Белина“, които трябва да изсипете в барабана. След като продуктът е вътре, трябва да изберете най-дългата програма при висока температура. След това трябва да изплакнете още два пъти, но без препарат. За да премахнете миризмата, оставете вратата на машината отворена поне за един ден.

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Премахване на причините за мухъл

За да предотвратите образуването и натрупването на мухъл в пералната машина, е важно да спазвате следните правила:

·       Редувайте пране на ниски и високи температури, тъй като водата под 60 градуса е благоприятна за гъбичките.

·       Проветрете машината след пране. Не забравяйте да оставите вратата отворена, за да позволите на барабана да изсъхне напълно.

·       Не съхранявайте мръсни дрехи в барабана.

·       Нежните почистващи препарати не убиват гъбичките, така че периодично трябва да пускате програми със силни вещества.

·       Излишъкът от прах и гел за пране вреди на пералнята.

Не забравяйте, че ако използвате машината правилно, тя ще работи  много по-дълго и няма да създава проблеми. Но ако домашните лайфхакове не помогнат, тогава е по-добре да се свържете със специалист, за да може той да извърши компетентна диагностика на машината и да я ремонтира.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес