Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 прости навика на Никола Тесла за укрепване на психиката

13 септември 2024, 14:40 часа

През целия си живот Никола Тесла постоянно работи върху проекти и често ги реализира докрай.

Има твърдения, че Тесла също е имал странни навици като спи само по два часа. Постигнатото от него обаче не би било възможно без строг набор от правила за повишаване на производителността.

Вижте още: Едно движение на тяло разкрива, че си имате работа с психопат

1. Помислете внимателно, преди да направите нещо

Никола Тесла често говори за това как може да си представи машини и рядко прави чертежи, преди да започне работа по изграждането им. Този процес на визуално мислене не е характерен за всички хора, но основната идея е човек просто да се концентрира върху крайния продукт. Креативното мислене често изисква да се отпуснете и да работите върху проблем в главата си.

В автобиографията си Тесла описва процеса по следния начин:

„Моят метод е различен. Не бързам с конкретната работа. Когато ми хрумне идея, веднага започвам да я градя във въображението си. Сменям конструкцията, правя ремонти и управлявам машината в главата си. За мен това е напълно без значение дали тествам турбината в моята глава или в сервиза, забелязвам, че дори и да не се справя добре, няма разлика, а резултатът е един и същ."

Великият учен не се е родил с тези умения, но е правил определени упражнения като дете, за да подобри мозъка си

2. Отидете на разходка

Известно е, че кратката разходка има своите предимства, когато става въпрос за творчество. Тесла изглежда е бил на същото мнение и въпреки че разходките му са станали част от обсесивно компулсивно поведение, той е имал няколко „еврика“ момента по време на тях.

Един от тях му дава идеята за променлив ток: През 1881 г. Тесла се премества в Будапеща, възстановявайки се от нервен срив, и докато се разхожда с приятел в парка, рецитирайки поезия, идеята за променлив ток изведнъж го осени .

3. Работете сами върху проблемите

Подобно на много новатори и креативни личности, Тесла застъпва тезата, че човек трябва да бъде сам, докато твори и мисли.

Вижте още: Психолог: 3 ежедневни навика, с които мозъкът освобождава допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин

Това е един от известните му цитати:

"Умът е по-остър и по-концентриран в самота и непрекъсната самота. Не е необходима голяма лаборатория за мислене. Оригиналността идва от самотата, освободена от влиянието, което уврежда нашите творчески умове. Бъдете сами, това е тайната на изобретателите, бъдете сами, тогава идеите се раждат", твърди Тесла

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес