Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 неща, които НЕ БИВА да правите преди да се гримирате

09 ноември 2023, 22:00 часа

След цял час, прекаран пред огледалото в борба за перфектния грим, е много разочароващо да видиш накрая напълно различен образ от първоначално планирания. Можете да отдадете това на лошото качество на козметичните продукти, лошия избор на текстури и тонове. Въпреки че всъщност причината може да се състои в много по-малко очевидни неща - например какво сте правили или, обратно, не сте правили с лицето си преди гримирането. В крайна сметка често обичайните ритуали за разкрасяване преди гримиране определят не само неговото качество, но и общото състояние на кожата ви.

Ето защо заедно решихме да съставим подробен списък с действията, които определено не трябва да правите преди нанасянето на декоративни продукти. Обърнете внимание:

1. Не трябва да се пренебрегва дълбоката хидратация

Най-добрият грим винаги е грижата. Резултатът зависи от това колко добре сте подготвили кожата си преди нанасянето на грима. Избирайте кремове със съставки и текстури, подходящи за вашия тип кожа. В състава им винаги трябва да търсите овлажняващи водозадържащи компоненти като хиалуронова киселина, оклузивни (заключващи компоненти като масло от ший), както и хранителни компоненти, които работят като аналог на липидния слой (серамиди, фосфолипиди). Последните два вида компоненти могат да бъдат истинско спасение за кожата в състояние на дехидратация и повишена чувствителност, която често ни преследва през зимата.

Нанесете върху кожата лека есенция или серум, а след това отделете време да "запечатате" слоя с крем, който е подходящ за вашия тип кожа, и не забравяйте да му дадете време да попие. Ако използвате слънцезащите отделно, след нанасянето й е по-добре да изчакате 10 минути и едва тогава да пристъпите към основата. По този начин ще позволите на текстурите да се разпределят равномерно и ефикасно по цялата повърхност на кожата и ще имате всичко необходимо за най-успешен грим.

Тайните за гримиране, които не знаем

2. Не можете да избирате продукти за грим, без да вземете предвид съвместимостта на текстурите

Повечето козметични продукти представляват емулсии от вода, масло и емулгатор. Емулсиите се разделят на директни и обратни. Директните се създават на принципа "масло във вода" (най-малките капчици масло във водния стълб) - това са кремовете за грижа, фон дьо тените на водна основа, спиралата за мигли - т.е. всичко, което, когато се опитате да го разбъркате в чаша вода, ще се разтвори и оцвети.

Обратните са създадени на принципа "вода в масло": това са дълготрайни основи, коректори, водоустойчива спирала - продукти, които няма да се разтворят в чаша вода. 

Директните емулсии са отлични овлажнители, но се разтварят лесно във вода, което се отразява на трайността им и на възможността за смесване и наслояване на други текстури върху тях. Обратните се комбинират помежду си и с продукти, които са много трайни и не съдържат вода (основи за грим, някои фон дьо тени).

7 начина да разберем дали сме прекалили с грима

Степента на "прилепване" към повърхността на кожата е по-добра при продуктите, съдържащи обратни емулсии. Може би вие самите сте наблюдавали този ефект на "недружелюбните" помежду си текстури: фон дьо тенът се търкаля след интензивно овлажняваща основа или значително намалява трайността на основата. Очевидно е, че издръжливостта на грима 24 часа в денонощието не винаги е необходима, но разбирането на разликата в текстурите ще ви помогне да разберете защо любимата ви основа не е толкова надеждна, колкото я рекламира производителят.

3. Избягвайте да използвате агресивни почистващи продукти преди нанасяне на грим.

Безмилостното ексфолиране на кожата за идеално равен тон е основната грешка, която ще провали всички усилия за гримиране, независимо колко професионални са те. Факт е, че пилингът преди гримиране може да доведе до сериозно нарушаване на хидролипидната мантия, повишена чувствителност и зачервяване на кожата.

В резултат на това кожата ще бъде принудена да се защитава с повишена активност, което означава, че мастните жлези ще работят по-активно и ще доведат до неприятен блясък в Т-зоната и извън нея. Какво да правим в такава ситуация? Най-добре е да използвате мек пилинг - ролер или маски за свиване на порите, които ще осигурят деликатен ефект върху кожата без риск от лющене и зачервяване.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес