Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 напитки, които не бива да пиете в жегите

12 юни 2024, 18:22 часа

Лятото е най-подходящото време да промените диетата си към по-лека. Заедно със слънцето, ултравиолетовите лъчи и витамин D идва и желанието да пийнете нещо студено, тонизиращо, ободряващо и освежаващо. Но кои напитки само ще навредят на организма в такова време?

За това разказва Олга Александрова, заместник-главен лекар по терапията, специалист по превантивна медицина.

Сладки газирани напитки

Сладките газирани напитки не утоляват жаждата и не помагат за поддържане на водния баланс в организма. Те само ще ви накарат да изпитвате още по-голяма жажда. Освен това са с високо съдържание на захар и много хора забравят да включат тези течни калории в ежедневната си диета.

Бира

Студената бира в жегата също не е добра идея. Алкохолът по принцип причинява дехидратация, а след приемането му, заедно с продуктите от разграждането на етиловия алкохол, се отмиват и полезните вещества.

В горещо време, когато тялото вече губи много течности чрез потене, това може да доведе до сериозни проблеми с хидратацията и да повиши риска от топлинен удар.

Какви напитки НЕ трябва да пиете в жегата?

Алкохолът може да намали способността на организма да регулира температурата си, което също увеличава риска от прегряване. Пиенето на бира може също така да намали бдителността и преценката, което може да доведе до вземане на лоши решения относно излагането на слънце и физическата активност.

Накрая, комбинацията от алкохол и жега може да усили чувството на умора и да доведе до намалена производителност и повишена опасност от злополуки.

Твърд алкохол

Твърдият алкохол също води до обезводняване на организма. Като предизвиква бърза интоксикация, той допринася за това, че човек губи контрол над действията си. Например, той може да прегрее на слънце и дори да не го усети. На фона на топлинния удар и интоксикацията след алкохол жаждата ще бъде най-малкият проблем.

Най-добре е в жегите да пиете обикновена вода или топъл чай без сладки добавки. Смята се, че е необходимо да се изпиват 1,5-2,5 литра течност, за да се поддържа водният баланс на организма, но е важно да се ръководите от собствените си усещания. Индивидуалните нужди зависят до голяма степен от температурата на околната среда и нивото на физическа активност. Прекалено студените напитки могат косвено да провокират развитието на бактериални инфекции, възпалено гърло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес