Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лесни начина да различим ГМО от органичната храна

31 март 2021, 15:00 часа
Реклама

Три лесни начина да различим ГМО от органичната храна

Учените все още спорят за влиянието на ГМО храните върху нашето здраве. В САЩ, Канада и Китай се отглеждат модифицирана царевица, соя и картофи, докато Австрия, Гърция и Унгария се обявяват за страни, свободни от ГМО. Вредата на ГМО продуктите не е доказана, но, ако вие държите да консумирате напълно органични храни, ето няколко съвета.

ГМО означава генетично модифицирани организми /растения, животни, микроорганизми/ с трансплантирани гени от други организми.
Досега няма научно доказателство, че модифицираните продукти са вредни за човека. Многобройните изследвания от международни институции и научни организации го доказват.
ГМО продуктите могат да причинят алергична реакция. Например, ако сте алергични към лешници и сте консумирали продукти с гени на лешници, може да получите алергична реакция. Затова винаги трябва да четете внимателно информацията на етикетите.

1. Четете етикетите

Органичните продукти са маркирани по специален начин. Търсете етикети със “100% органични”, “органични” или “произведено от органични съставки”. Това гарантира, че тези храни не съдържат ГМО съставки.
Обърнете внимание на етикети като “без ГМО”, “произведено без генетично модифицирани съставки”. Тези продукти също може да съдържат ГМО, но не повече от 0,9%.

2. Вижте как изглеждат продуктите

ГМО храните изглеждат чудесно. Те са с правилна форма, еднаква големина и дълъг срок на годност, тъй като новите гени ги правят устойчиви на негативно външно влияние. Например генът Бацилус Турингиензис се добавя към генно модифицирани растения, за да произвежда токсин, който отравя вредителите. Ако вредителите нападат зеленчуците, най-вероятно те са органични.

3. Ако за вас е важно да избягвате ГМО продуктите, помнете този списък:

78% от соята, 33% от царевицата, 64% от памука и 24% от рапицата в света са трансгенни. Те се добавят към храни като:
* колбаси
*млечни продукти
*полуготови продукти и продукти с брашно
*овесени ядки и и зърнени закуски
*хляб и сладкарски изделия
*сладки напитки
*памучно семе и фъстъчено масло
*майонеза
*шоколадов сироп.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес