Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 косвени причини за лош сън

18 август 2024, 11:04 часа

Късната вечеря и фитнесa, както и четенето на обезпокоителна информация могат да попречат на добрия сън. Експертите споделят мнение по въпроса.

Според тях човешкият мозък управлява всички храносмилателни процеси. Следователно след късна вечеря той трябва да работи, вместо да се фокусира върху релаксацията. Същото се случва и ако се задълбочите в някоя тревожна новина в интернет пространството.

В идеалния случай трябва да приключите с храненето си три до четири часа преди лягане, но е приемливо да имате лека вечеря час-два преди това. Препоръчително е тя да се състои от храни, богати на триптофан, който предразполага към по-бързо освобождаване на хормона на съня, мелатонин, това може да бъде банан, чаша кефир или овесени бисквитки, споделят експерти.

Вечерните тренировки също влияят отрицателно на съня. Някои леки упражнения не са проблем, ако се направят два часа преди лягане, но тежките упражнения от рода на бягане, упражнения във фитнеса и така нататък, трябва да се правят не по-късно от три или четири часа преди да си легнете вечерта. Много тежките упражнения, било то баскетбол, футбол и т.н., трябва да бъдат упражнявани пет до шест часа преди вечерния сън.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

Също така два до три часа преди лягане трябва да спрете да гледате филми с елементи на насилие и да четете информация, която тревожи психиката. Без значение дали става дума за художествена литература или новини от последния час. Просто изключете всички информационни канали и се съсредоточете върху някоя лежерна книжка, която да ви предразположи към почивка.

Също така за предпочитане е да се къпете по това време, да слушате релаксираща музика, да правите ароматерапия, да четете нещо спокойно.

Съвсем наскоро експерти споделиха, че за комфортно събуждане трябва да си зададете приятна, постепенно нарастваща мелодия на будилника си. Силният сигнал направо ви изтръгва от съня, затова сутринта може да започне със стрес, обясниха специалистите. Както заспиването, така и събуждането трябва да е леко и ефирно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес