Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 заместителя на захарта, които можете да намерите във вашата кухня

25 септември 2024, 16:00 часа

Захарта е вредна за вашата фигура и здравето на зъбите, а изкуствените подсладители понякога са по-калорични от обикновената рафинирана захар. За да не се превърне отказът от захарта в полза на тънките бедра в трагедия, предлагаме да преминете към естествени подсладители.

Стафиди

Стафидите са богати на антиоксиданти и фибри и могат да бъдат отличен заместител на захарта в печива. Опитайте да го добавите вместо захар, например в кекс, след като сте ги смлели в блендер.

Още: 3-дневен план за премахване на желанието за сладки храни

Кленов сироп

Ползите от кленовия сироп са много. Вземете например факта, че това е натурален продукт, който се произвежда от растителен сок и съдържа повече от 50 вида антиоксиданти, а също така идеално ще допълни кашата и палачинките сутрин. Бъдете внимателни при избора на сироп. Много производители днес създават изкуствен продукт, който няма нищо общо с истинския кленов сироп.

Лимон

Може да не е толкова сладко на вкус, но е точно за мозъка. Той лесно може да разпознае необходимата му глюкоза в лимоновия сок.

Още: Лекар: Вместо със захар, пийте кафето с това, за да не напълнявате, здравен съвет за деня, 19 септември

Мед

Кажете благодаря на пчелите за този невероятно сладък, но много здравословен продукт. Разбъркайте лъжица мед в черен чай и се насладете на вкуса на ливадни цветя, както и на ползите от антиоксидантите. В допълнение, медът мобилизира защитните функции на организма, помага за повишаване на имунитета и лекува настинки.

Ябълково пюре

Отлична алтернатива на висококалоричните и нездравословни сладки и бисквити за чай. Няколко лъжици пюре ще добавят яркост към сутрешната ви овесена каша, а ако добавите няколко щипки канела и смлени ядки, ще получите почти пълен десерт.

Още: Как да използвате този по-малко известен подсладител във вашата кухня

Канела

Подправете сутрешната си чаша кафе с канела и ще почувствате не само прилив на енергия, но и как изчезва нуждата от захар. Тази подправка добавя не само пикантност, но и фин сладък вкус, а освен това подобрява имунитета и елиминира излишните калории.

Червена боровинка

Тези малки и тръпчиви плодове ще помогнат за излекуване на настинки и ще добавят приятна, нискокалорична сладост към печените изделия.

Фурми

Фурмите имат нисък гликемичен индекс и в същото време доста вискозна консистенция. В резултат на това те могат да се превърнат в идеална база за тестване на домашно приготвени плодови и зърнени блокчета. Такива сладки не само ще бъдат безвредни, но и ще задоволят нуждите дори на най-големите любители на сладкото.

Грейпфрут

Много витамин С, необичаен леко горчив вкус и ярък цвят - грейпфрутът има всичко необходимо, за да замести сиропите в коктейлите със своя сок.

Мляко

Естествената захар в млякото може да добави нотка сладост към сутрешната ви чаша кафе. Така че помислете два пъти, преди да поставите рафинирана захар там.

Бананово пюре

Банановото пюре би изглеждало чудесно в печива. Той ще придаде на кифличките и мъфините сладък тропически вкус и ще замести повече от захарта. Да, най-вероятно с него мъфините ви няма да са особено пухкави, за сметка на това пък талията ви ще остане в рамките на разумното.

Нектар от агаве

Ацтеките са опитали нектар от агаве преди стотици години и са го нарекли „дар на боговете“ заради неговата сладост. Златист и вискозен, той много напомня на мед на вид и също върви добре с чай. Единственото нещо, не забравяйте, че можете да консумирате нектар от агаве само в умерени количества - агавето има високо съдържание на фруктоза.

Замразен плодов сок

Добре позната алтернатива на сладоледа, която е невъзможно да не запомните. Най-добрият летен десерт, който можете да си представите.

Еритритол

Еритритолът е така нареченият поливалентен алкохол, известен също като захарен алкохол и се намира в много плодове. Днес може да се закупи като бял прах само с 0,2 калории на грам. Разбира се, не е толкова сладък като захарта, но за разлика от него не уврежда зъбите и е много подходящ за нискокалорично печене.

Неподсладено какао на прах

Разбъркайте малко неподсладено какао на прах в чаша гореща вода или обезмаслено мляко за перфектната напитка за вечер с одеяло и книга. Между другото, това какаово мляко е подходящо и за приготвяне на каши и десерти.

Екстракт от стевия

Екстрактът от стевия е естествен подсладител, получен от растението Stevia rebaudiana, произхождащо от Южна и Централна Америка. OH е 300 пъти по-сладък от захарозата, но за разлика от нея не съдържа калории и не влияе на нивата на кръвната захар.

Кокосова захар

Кокосовата захар се прави от сока на кокосовите цветове. Продава се под формата на паста или гранули, така че е подходящ както за напитки, така и за готвене. Освен това е богат на калий, който е отговорен за здравината и отличното състояние на нашите кости.

Сироп от кафяв ориз

Този маслен, ядков сироп е идеален за приготвяне на плодови и ядкови блокчета и сладки хлябове. Опитайте да го добавите към палачинки или палачинки - резултатът определено ще ви хареса.

Лайм

Подобно на лимона, лаймът върви чудесно с чай. Освен това ще оживи обикновена чаша вода или сода, превръщайки я в сочна лимонада. Опитайте също да използвате лайм като дресинг за салати и риба.

Балсамова глазура

Балсамовата глазура се приготвя от гроздова мъст. Много компании го продават вече смесен с различни плодови добавки, например смокини. Напълно натурален и в същото време сладък, идеално допълва плодови салати и е подходящ за топинг към десерти.

източник: https://www.marieclaire.ru/food/20-zameniteley-sahara-kotoryie-naydutsya-na-kuhne/

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес