Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 хитри и лесни начина за здравословен живот, без да се лишаваме от нищо

19 февруари 2022, 18:10 часа

Всеки иска да има хубава фигура, но много хора свързват това с лишение и прекалено строга диета. Това не е така, можете да се храните нормално и да имате страхотна фигура. Тайната се крие в следните 20 хитри начина.

Хранете се по-бавно

Когато се храните бавно казвате на мозъка си, че сте сити и доволни. Реално така поглъщате далеч по-малко храна от това, което бихте могли, ако се храните бързо. При бавното хранене и дъвчете по-бавно, като по този начин помагате на тялото ви да обработи хранителните вещества по-лесно.

Пълнозърнест хляб

Той не ви издува и всъщност ви прави доста по-сити. Богат е на витамини от групата В, магнезий и много фибри. Също така, не е толкова калоричен, колкото белият хляб и само с една филийка ще можете да се заситите.

Консумирайте гръцко кисело мляко

Той по-богато на мазнини и протеини, но пък не е толкова богато на лактоза. По този начин няма да получите раздразнение на стомаха, но пък ще се насладите на любимото си кисело мляко.

Не пазарувайте без списък и гладни

Винаги си правете списък на това, което ще купите и не ходете гладни в магазина. В противен случай ще купите повече ненужни неща.

Консумирайте яйца на закуска

Те са чудесен източник на ситост и енергия. С тях няма как да се чувствате гладни, а и лесно се приготвят. Идеални са за сутрешната ви закуска.

Увеличете приема на протеини

Те ви дават енергия и чувство за ситост. Нека да поне 30% от храненето си и така ще намалите приема на калории, без да правите съществени промени в храненето си.

Пийте вода

Ако искате да отслабнете – пийте вода. Заменете всички сокове и фрешове с вода. Тя не съдържа калории и захар, но пък задоволява жаждата ви.

Използвайте фурна за готвене

Печените храни съдържат по-малко мазнини. От друга страна използването на грил води до образуване на вредни съединения, които могат да причинят различни заболявания.

Приемайте витамин Д и Омега-3

Те са важни за имунната система, като и за дейността на мозъка и сърцето. Понеже ги има в малко храни, то можете да ги приемате като хранителна добавка.

Избирайте добри заведения за хранене

Не налитайте постоянно на бързите храни. Да, всички ги хапваме от време на време, но е добре да посетите и някое, което наистина ви носи наслада и предлага здравословна храна. По този начин ще намалите и калориите, но и ще се забавлявате.

Гответе у дома

Готвенето е забавно, а и така виждате какво слагате в храната си и можете да контролирате вредните съставки.

Изпробвайте нови рецепти

Да, знаете около 10 и може да ги готвите постоянно. Потърсете обаче и нови рецепти, като по този начин ще разнообразите храненето си и ще ви бъде по-приятно да хапвате здравословно.

Печени картофи вместо пържени

Да, картофите също могат да бъдат здравословни и вкусни. След като ги приготвите за печене, подсушете и добавете 2 супени лъжици мазнина. Печете върху хартия за печене за около 30 минути. Вкусът е същият като при пържените, но далеч по-вкусен.

Яжте първо плодовете и зеленчуците, а след това основното

Така ще подобрите храносмилането си, но също така ще убиете първичния глад. От своя страна това ще ви помогне да поемете по-малко храна и съответно да не преяждате.

Консумирайте пресни плодове, вместо сок от магазина

Те са много по-малко калорични, а захарта в тях не вдига толкова много кръвната. Соковете в магазина са до голяма степен с добавена захар и не са изцяло произведени от плодове. Това може да бъде много лош избор, ако се опитвате да отслабнете.

Движете се повече

По този начин ще намалите стреса, негативните емоции и депресията, заради която често емоционално преяждате. Няма значение каква е физическата ви активност – колоездене, плуване или пък просто ходене пеша.

Наспете се

Липсата на сън или недоспиването води до това да се храните повече с вредни храни, в опит да наваксате енергията. Поради тази причина отделете повече време на това да поспите (поне 8 часа) и ще видите колко по-енергични се чувствате, вместо да се тъпчете с боклуци.

Пуканки вместо чипс

Изберете по-малкото зло за филма. Пуканките съдържат по-малко калории от чипса, а винаги можете да си ги приготвите сами в тенджера с малко мазнина. Това със сигурност е много по-здравословен вариант от пуканките в микровълнова печка.

Сменете мазнината

Повечето видове олио на пазара са бедни на Омега-3. Затова изберете това, което съдържа тези полезни мазнини – кокосово, екстра върджин зехтин или пък масло от авокадо.

Яжте в малки чинии

Ако пък ядете в големи чинии, променете това. Мозъкът ще го излъжете само с малки чинии, тъй като порциите изглеждат големи и няма да преядете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес