Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 август - какъв празник е утре, традиции и обичаи

17 август 2024, 10:52 часа

На 18 август църквата отбелязва голям празник - Успение на Свети Иван Рилски, който е български светец и се счита за покротител на българите и миньорите. На този ден православната църква почита паметта на Светите Мъченици Флор и Лавър.

Успение на Св. Иван Рилски и Св. мъченици Флор и Лавър

Биографичните сведения за Иван Рилски в житията са много оскъдни. Той се е родил в заможно семейство от село Скрино (за първи път се споменава в документи през 1347 г.) близо до град Средец (дн. София). От детството се отличавал с благочестие и целомъдрие. Той бил пастир. Отнасял се с уважение и всеотдайност към родителите си, след чиято смърт по неизвестна причина той започнал да бъде преследван от съселяните си (жителите на Скрино и днес се наричат ​​в българския фолклор „свети пратеници”).

17 август - какъв празник е, традиции и обичаи

На 25 (или 20) години, след като решил да стане монах, Иван Рилски раздал имуществото си на бедните и тайно отишъл в един от близките манастири, където поел монашески обети. Скоро той напуснал манастира и се заселил в колиба на висока пустинна планина, където често бил подлаган на демонични изкушения. Поради атаки на разбойници, той бил принуден да напусне и след това дълго се китал по река Струма. Заселил се в Рила планина в кухо дърво в местността Голец, а след това в пещера на хълма Въртеп. Там го открил млад мъж (според Житието на Търновския патриарх Евтимий, племенник на Иван Рилски) Лука, който също искал да стане отшелник. Когато младежът бил ухапан от змия, по молитвата на Ивн Рилски тя се превърнала в камък, който по-късно станал лечебен. Според Патриарх Евтимий, след 12 години живот там, Иван Рилски отишъл навътре в планината и живял 7 години и 4 месеца на скала, висока 40 сажена (около 80 м). Към този период Георги Скилица започнал да разпространява славата на светеца. Когато овчарите го намерили, той извършил няколко изцеления и станал известен в България. 

Житието съобщава, че цар Петър и Иван Рилски са си писали писма, Патриарх Евтимий дори цитира съдържанието на 2 от тях, но съществуването на тази кореспонденция е по-скоро агиографска легенда, отколкото исторически факт.

Изворите съобщават различн информация за ролята на Иван Рилски в основаването на Рилския манастир. Според един от източниците Светецът се трудил сам и се срещал само с хора, които го молели за изцеление. Георги Скилица съобщава за последователи на светеца, които построили около пещерата му килии и манастир, но последните 12 години от живота си подвижникът прекарал в уединение. 

Достигнал дълбока старост и усещайки приближаването на смъртта си, Иван Рилски събрал учениците си, дал им инструкции, легнал на земята и умря. Анонимното житие пояснява, че вестта за близката кончина на светеца е съобщена от Св. Йоан Кръстител и че Иван Рилски предал духа си на Господа, след като бяла пчела долетяла в устата му. 18 август е денят на смъртта му. Светецът е бил погребан в Рила планина на място, където до момента на откриването му от хората, изпратени от цар Петър, са идвали само животни. Според Георги Скилица Иван Рилски бил погребан от своите ученици след 40 дни, но през цялото това време тялото му било нетленно, излъчвало благоухание и дарявало изцеление.

На 18 август се отслужва празнична литургия в Рилския манастир, на която се стичат хиляди миряни от цялата страна. Още от тази вечер миряните пристигат в храма. От 20 часа вечерта на 17 август до 02:00 часа след полунощ се чете молитва. Счита се, че по това време молитвите са най-силни, тъй като небето се отваря.

На 18 август православната църква почита братята мъченици Флор и Лавър. Те се считат за покровители на добитъка, особено на конете.

Братята Флор и Лавър живели през 2 век и дошли от Византия. Били каменоделци. Братята възприели този занаят от християните Прокъл и Максим. От тях братята се научили на вярата и станали поддръжници на Христос. По-късно се преселили в Илирия. Владетелят на града наредил на Флор и Лавър да построят езически храм. Двамата братя раздавали спечелените пари на бедните, а самите те спазвали строг пост и много се молели.

След завършването на строежа братята събрали християни и заедно разбили идолите. След това поставили светия кръст в храма. Когато владетелят разбрал за това, той наредил екзекуцията на вярващите. Братята Флора и Лавър били хвърлени в празен кладенец и затрупани с пръст. По-късно мощите на мъчениците Флор и Лавър били намерени и пренесени в Константинопол.

В древността е било обичайно нашите предци да се грижат за конете. Според поверията, ако на този ден конят често движи краката си и пръхти - ще има лошо врем. Ако ръжта не се засади преди празника, следващата година ще имате лоша реколта. Ако корените на пелина са дебели, тогава през следващата година ще има добра реколта. Ако денят е горещ - септември ще е дъждовен

На 18 август се забранява жигосване на добитъка и впрягане на каруцата. Поверието гласи, че на този празник трябва да подстрижете косата си, в противен случай може да загубите сила. Забранява се мързелуването и злословенето. 

16 август - какъв празник е утре, какво трябва и не трябва да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес