Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

14 октомври 2024, 18:22 часа

На 15 октомври в църковния календар се възпоменават светиите Евтимий и Лукиан, презв. Антиохийски.

15 октомври 2024 г. - какъв църковен празник е

Евтимий живял през 9 век, в град Анкира (Галатия). От раждането се казвал Никита, рано останал без баща, а майка му настоявала да се задоми рано. Но след като се родила дъщерята на младежа, той решил да се посвети на служение на Бога, тайно напуснал дома си и се замонашил с името Евтимий. Отначало той живял в манастир в Писидон, който се намира на планината Олимп, а по-късно приема великата схима - дава обет да се лиши от почти всичко и отива в Света гора, където прекарва 15 години като отшелник. Там той спазвал обет за мълчание в продължение на 3 години. След това прекарал 12 години в уединение, а след това приел подвига на стълпника - живял на стълп край Солун. Евтимий имал дарбата да сътворява чудеса: лекувал болните, спасявал жените от безплодие и помагаше на съпрузите да намерят общ език.

Голям празник иде на 14 октомври, спазват се редица традиции и обичаи 

Когато светецът се преместил в планината Перистера, върху него започнали да се стоварват божествени откровения: той основал мъжки и женски манастири и бил техен дякон в продължение на 14 години. В един от тях майка и съпругата му положили монашество. Евтимий Солунски умира на 74 години, мощите му са пренесени в Солун.

Лукиан от Антиохия е от сирийския град Самосата и е живял през 3 век. Той рано останал сирак и решил да посвети живота си на Бога: раздал имуществото си на бедните, а самият той отишъл при изповедник Макарий в Едеса, за да изучава Светото писание.

За своето благочестие и разпространението на християнството сред евреите и езичниците Лукиан бил назначен за презвитер на Антиохия. Но по времето на император Максимиан започнали гонения срещу християните – Лукиан бил заловен и доведен на разпит при царя. Презвитерът бил непоклатим във вярата си, затова бил хвърлен в затвора. Светецът обаче продължил да проповядва там, но умрял от мъчения и глад. Тялото му било хвърлено в морето, но след 30 дни делфините го извадили на брега и християните успели да погребат светеца.

Гадания, свързани с празника

Знаците на този ден показват какво ще бъде времето в близко бъдеще и колко скоро ще дойде зимата:

  • вятър и дъжд на този ден - вещаят, че зимата ще бъде студена;
  • ако вече е паднал сняг - зимата ще бъде със слънце и слана;
  • скреж по прозорците - скоро ще има хубаво време;
  • чисто небе - вещае падането на слана;
  • котката се припича на слънце цял ден - скоро ще падне сняг.

Според легендата на този ден цялата природа заспива за зимата – и растения, и насекоми.

Какво не трябва да се прави на 15 октомври

На този ден, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат.

На този ден не трябва да мързелувате; според общоприетото вярване трябва да изпълните три задачи - това ще гарантира късмет в бъдеще. Но традициите забраняват да се мият и поправят счупени неща на този ден - в противен случай поправеното няма да издържи дълго.

Какво можете да правите на 15 октомври

Вярващите се молят на светите Евтимий и Лукиан за защита от всички зли духове, както и за изцеление от телесни болести и душевни рани. На този ден по традиция предците ни се подготвят зимата: запасяват се с храна, подготят дома си.

11 октомври - какъв празник е утре и кой има имен ден

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес