Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 сигурни признака, че вашият събеседник изпитва неприязън

25 септември 2023, 22:00 часа

Човек не винаги може или иска да демонстрира враждебност към събеседника си, но истинските чувства могат да бъдат разпознати чрез езика на тялото, начина на общуване и поведението на човека.

1.       Скръстени ръце и разстояние.

Събеседникът несъзнателно се защитава от диалога и се затваря от всякакъв емоционален контакт. Често, едновременно със затворена поза, човек се опитва да се дистанцира физически, като се отдалечава възможно най-много.

o   Напрегнато изражение на лицето

o   Липса на зрителен контакт.

o   Неволни въздишки и прозявки. Сигнал, че е време да прекратите разговора или да промените темата на разговора.

11 важни правила, които е учтиво да се спазват, когато разговаряте по телефона

2.       Стил на общуване

Неуважението и презрението могат да се проявят и в начина на общуване.

o   По време на разговор с вас събеседникът постоянно се разсейва от телефона.

o   Не задава лични въпроси и не се опитва да ви опознае по-добре.

o   Отговаря на въпроси едносрично или мълчи през цялото време.

o   Липса на зрителен контакт

o   Хипертрофирани реакции. Човекът изглежда неискрен в емоциите си и също така изглежда, че предварително е подготвил набор от шаблонни отговори и забележки.

o   Постоянно прекъсва, дори когато разговорът е за важни неща. Подобно поведение не винаги показва липса на интерес. Може би вашият събеседник е просто пълен егоист, който обича да говори само за себе си и не се интересува от вас и вашите проблеми.

Защо ни е страх да говорим пред голяма аудитория ?

3.       Поведение

Ако човекът не е „случаен“ събеседник, а човек, с когото се опитвате да поддържате контакт, анализирайте поведението му - някои точки може да сигнализират за враждебност и токсични отношения.

o   Той никога не се обажда първи. Ако човек не отговаря на съобщения и обаждания няколко дни или никога не се свързва първи, това е причина да се замислите.

o   Разпространява клюки за вас. Ако при появата ви вашите колеги внезапно млъкват или рязко променят темата, определено няма нужда да говорите за уважение и приятелски отношения в екипа.

o   Отстраняват ви от важни дискусии. Игнорирането на мнения е друг знак, който сигнализира за възникваща враждебност.

o   Отхвърля всички ваши предложения за съвместно прекарване на свободното време. Ако вашият приятел или партньор постоянно отказва да прекарвате време заедно, позовавайки се на заетост, главоболие и други „важни“ причини, трябва да поговорите с него и да разберете причината за враждебността.

Всички хора са различни. Дори да откриете липса на интерес към диалога, не бързайте да правите заключения - един единствен жест не е показател за постоянна враждебност. Може би човекът просто е уморен или не се интересува от темата на разговора.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес