Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 продукта, които ще почистят зъбите ви, ако нямате паста и четка под ръка

26 юни 2024, 08:33 часа

Разбира се, нищо не може да замени редовната орална хигиена. Но ако внезапно се случи да останете без четка и паста за зъби, тогава опитайте да дъвчете един от тези продукти.

Реклама

Археолозите предполагат, че първобитните хора са започнали да мият зъбите си през 5000-3000 г. пр.н.е.: те са дъвчели дървесна смола и пчелен восък. По-късно сол, смола, растителни частици и въглен се използват като почистващи средства. А първата четка за зъби, подобна на съвременната, според някои източници, се появява в Китай през 15 век.

Ние, разбира се, не живеем в древни времена, но се случва да нямате четка за зъби под ръка, но трябва да си измиете зъбите. А хората с брекети или алайнери не могат без минимална орална хигиена.

Добра новина: няма да се налага да дъвчете дървесна смола. Има и други много по-ядливи продукти, които можете да използвате за миене на зъбите при спешни случаи.

Преди или след закуска трябва да мием зъбите си?

Отървете се от плаката

Разбира се, тези мерки не могат да заменят четката за зъби, но понякога все пак могат да ни служат като добри помощници в грижата за устната кухина.

Ако усетите неприятен налеп върху емайла си, експертите съветват да дъвчете твърди зеленчуци и плодове. За да почистите зъбите си:

·         морков;

·         цвекло;

·         зеле;

·         краставици;

·         ябълки;

·         круши.

Освен това, ядките и семената имат лек абразивен ефект. А най-добрият начин да се отървете от плаката е целината.

Целината почиства добре зъбите и масажира венците. Освен това, стимулира слюноотделянето. Това е много важно, тъй като слюнката отмива бактериите, отложени върху емайла, и по този начин предотвратява образуването на жълта плака.

Избелване на зъбите

Разбира се, не можете да получите порцеланово бели зъби с плодове, но можете леко да ги изсветлите.

·         Ананасът е в състояние да запази зъбите бели.

·         Ябълки – ябълчената киселина помага за малко изсветляване на зъбите. В допълнение, този плод идеално масажира венците.

Отървете се от неприятната миризма

Лошият дъх се появява, когато бактериите се размножават.

Зъболекарят препоръчва да се ядат ананас или ягоди, които повишават слюноотделянето и неутрализират вредните бактерии. Освен това, морковите и броколите помагат за премахване на неприятните миризми.

Въпреки това, дъвката е най-добрият начин да се отървете от неприятната миризма.

Колко време трябва да се мият зъбите, за да не ходите на зъболекар?

Избягвайте тези храни, ако не сте мили зъбите си

Експертите съветват, ако за вас е изключително важно да поддържате снежнобяла, чиста усмивка, но миенето на зъбите не е възможно, то поне не консумирайте тези напитки и храни:

·         Кафе и чай;

·         червено вино;

·         цветни лимонади и сок от горски плодове;

·         тъмни плодове;

·         шоколад и др.

Ако носите скоби, елиминирайте лепкавите храни от диетата си. Всичко, което е полепнало по повърхността на зъбите в брекетите, се почиства доста трудно дори с четки и някакви допълнителни четки. Това е допълнителен риск от образуване на плака и кариес. Освен това се придържайте към бяла диета, ако сте подложени на лечение на естетични системи: такива брекети могат да бъдат оцветени. Препоръчва се да се изключат оцветяващите храни (боровинки, цвекло, кафе и др.). И дори ярките червила могат да оставят своя отпечатък, който се абсорбира в повърхността на брекетите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес