Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 октомври - какъв празник е утре и кой има имен ден

10 октомври 2024, 20:35 часа

На 11 октомври в църковния календар се поменават апостол Филип, Теофан Изповедник и Епископ Никейски. Имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Теофан, Теофания.

11 октомври 2024 г. - какъв църковен празник е

Теофан бил от Йерусалим, от семейство на християни. Той и по-големият му брат Теодор били изпратени да учат в лаврата на св. Сава, там взели монашество, а няколко години по-късно Теофан станал презвитер на лаврата.

По това време в страната започнала иконоборческа борба и Йерусалимският патриарх изпратил Теофан и Теодор в Константинопол да защитават вярата. Там братята били затворени и прекарали 25 години, измъчвани от глад. Те били подложени на тежки изпитания. Теодор умира в плен, а Теофан доживява края на иконоборческата борба, завръща се и става епископ на Никея. Светецът остави след себе си голямо наследство: около 150 канона. 

Какъв празник е на 10 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Св. Филип е родом от Кесария в Палестина. Той има; четири дъщери. За неговото благочестие светите апостоли го направили дякон в Йерусалимската църква.

Когато Христос проповядвал в Самария, Филип отишъл там, Исус го направил един от седемдесетте апостоли. Там Филип станал известен като чудотворец - той лекувал болести, прогонвал демони, давал съвети и проповядвал. Езическият магьосник Симон, известен също като чудотворец, веднъж присъствал на проповедта на Филип и се кръстил.

Апостол Филип живял известно време в Самария, а след това заминал за Йерусалим, където бил произведен в епископски сан. Светецът доживял до дълбока старост.

Гадания, свързани с празника

Някои гадания на този ден могат да кажат каква ще бъде зимата и реколтата през следващата година:

  • ако листата падат с гръб нагоре - следващата година ще има богата реколта;
  • ако пилетата са разрошени - ще стане по-студено;
  • ако духа северен вятър на този ден - зимата ще е студена и снежна.

В народния календар 11 октомври е Филипов празник. Денят се наричал така в стари времена, защото тогава са се извършвали много дейности у дома, преди времето да се развали.

Какво не трябва да се прави на 11 октомври

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате на тези, които искат помощ.

Според народните поверия на този ден не трябва да се мързелува - безделието се определя като голям грях, тъй като Свети Филип бил много работлив. Не трябва да оставяте бъркотия в къщата - ще загубите пари. Не трябва да използвате остри предмети - можете да се нараните. Не трябва да отлагате планираните дейности през този ден - по-късно те ще бъдат трудни за изпълнение или няма да бъдат възможни.

Какво можете да правите на 11 октомври?

Вярващите се молят на Свети Теофан за физическо и душевно здраве, молят за защита от зли сили. Хората се обръщат към апостол Филип в трудни ситуации.

В старите времена на 11 октомври жените традиционно бродираха и използваха тънка златна нишка. На този ден трябва да работите усилено, да почистите къщата и да имате време да подготвите дома си за зимата.

9 октомври - какъв празник е утре, какви традиции и обичаи се спазват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес