Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 неща, които никога не трябва да съхранявате в пластмасови кутии

24 юли 2024, 15:39 часа

Пластмасовите кутии може да изглеждат като перфектния начин за съхранение на повечето неща. Тъй като са непропускливи, те могат да бъдат чудесни за защита на любимите ви неща от наводнения, влага и вредители. Но има неща, които никога не трябва да се съхраняват в пластмасови кутии - и вероятно имате някои от тези неща, съхранявани в тях точно в този момент.

Още: Лесно, ефикасно и спестява пари: Ето как да почистите сами климатика

Така че, преди да тъпчете всичко в пластмасови кутии, разгледайте нашия списък с артикули, които определено не трябва да съхранявате в тях, както и нашите съвети за избор на други видове контейнери.

Неща, които не трябва да съхранявате в пластмасови кутии

Кожа

„Кожата не е добре да се съхранява в пластмаса, тъй като може да залепне и да я повреди“, казва Джейми Хорд от Horderly. Ако влагата попадне във вашите кожени изделия, това също може да доведе до напукването й.

Снимки

Топлината и влагата могат да причинят слепване, избледняване или повреда на снимките, ако се съхраняват в пластмасови кутии. Най-добрият ви залог е да потърсите контейнери за съхранение, предназначени за съхранение на снимки, и да намерите такива, които са обозначени с „архивно качество“ – тъй като те няма да съдържат киселини и други химикали, които биха могли да причинят влошаване на качеството на вашите снимки.

Електроника

Пластмасовите кутии в добре контролирана среда (като килера) може да е подходящ за чувствителна електроника. Но пластмасови кутии, съхранявани на място, където има колебания на температурата и влагата (като вашия таван или мазе), може да доведе до повреда на вашето електронно оборудване.

Ако все пак решите да съхранявате електрониката си в пластмасови кутии, добавете малко пакети със силикагел, за да намалите шансовете за увреждане от влага.

Облекло и плат

Пластмасовите кутии може да изглеждат като направени по поръчка за съхранение на дрехи извън сезона, но това не е най-добрата идея - особено за деликатни материали като кашмир или коприна. Отново потенциалът за натрупване на топлина и влага в пластмасовия контейнер оставя любимите ви дрехи изложени на риск от развитие на мухъл, миризми или дори петна.

Важни документи

Ако това е важен документ, не искате да го оставяте на капризите на влагата или евентуално избледняване, тъй като е изложен на слънчева светлина в прозрачен пластмасов кош. Изберете по-дишащи опции като плат, дърво или платнени контейнери за съхранение.

Химикали

Съхраняването на химикали в пластмасов контейнер може да доведе до проблеми, ако кутията е в зона, предразположена към температурни колебания, или ако един или повече от химикалите изтекат, което потенциално може да доведе до опасна реакция.

Храна

Използването на пластмаса за съхранение на храна – независимо дали остатъци или в килера – може потенциално да бъде проблем, особено ако сте от хората, които използват повторно пластмасови кутии за храна за вкъщи или претоплят остатъците в пластмасовата кутия. Високите температури могат да причинят изтичане на химикали от пластмасата в храната, особено когато храната се претопля.

Така че, въпреки че не казваме никога , ако все пак искате да използвате пластмасови кутии за съхранение на храната си, трябва да изберете онези, обозначени като безопасни за микровълнова фурна, преди да ги поставите в микровълновата фурна. Също така проверете дали вашите пластмасови контейнери за храна са предназначени за повторна употреба, а не за еднократна употреба.

Храна за домашни любимци

Точно като човешката храна, храната за домашни любимци, съхранявана в пластмасови кутии, може да се окаже със следи от пластмаса в самата храна. Надстройте до метален контейнер, безопасен за храна, за да минимизирате риска.

Всичко, което е мокро или влажно

Вероятно знаете накъде отиваме с това. „Всичко мокро или влажно не е чудесно за съхраняване в пластмасов контейнер с капак, тъй като това ще улови влагата и ще създаде мухъл“, казва Хорд. Оставете влажните или мокрите предмети да изсъхнат, преди да ги приберете, или изберете дишащ материал за контейнер за съхранение.

Батерии

Съхраняването на батериите по начин, който им позволява да се разхлабят, създава опасност те да се докоснат една до друга или до друг метален предмет и да доведат до късо съединение. Това в най-добрия случай ще доведе до загуба на енергия от батериите, а в най-лошия може да представлява опасност от пожар, особено ако пластмасовият контейнер може да се стопи.

Обувки

Пластмасовият кош ще улови влагата и микробите в обувките ви, което може да доведе до мухъл, повреда или миризма. Изберете кутии за обувки или кошчета за съхранение, които позволяват на въздуха да циркулира около обувките ви, за да сведете до минимум възможността от повреда.

Как безопасно да съхранявате неща в пластмасови кутии

Дори ако съхранявате нещо, което ще се справи добре в пластмасова кутия, имайте предвид как факторите на околната среда могат да повлияят на предметите. „Слънчевата светлина може да проникне и да причини повече щети в чист кош“, казва Хорд. Непрозрачните кутии могат да помогнат за защита на нещата, които могат да избледнеят от слънцето.

Температурата също може да бъде фактор, особено за позволяване на химикалите от пластмасата да проникнат в предметите, които съхранявате. Въпреки че пластмасата може да предпази от вредители и навлизане на допълнителна влага, тя не предпазва от температурни промени - и проучванията са установили, че пластмасата при по-високи температури може да извлече бисефенол А в храната или напитките, съхранявани в нея.

Ако се притеснявате от натрупването на влага в пластмасов контейнер, можете да изберете пластмасови контейнери без капаци или с вентилационни отвори, за да позволите въздушния поток - или да поставите десиканти като силикагел, за да контролирате влагата в тях.

Алтернативи на пластмасовите кутии (освен картонени)

Още: Кога не е нужно да загрявате фурната

Има много други продукти за съхранение, които можете да използвате, за да съхранявате предмети по-безопасно. Хорд предлага да се използват материали като кожа, тръстика, ратан, морска трева, метал, дърво, филц и платно. Може дори да помислите за рециклирани пластмаси, които са направени в плат, за хубава щастлива среда между пластмаса и други материали.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес