Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 когнитивни пристрастия, които ви пречат да виждате света трезво

10 март 2022, 13:30 часа

Хората не са най-рационалните същества на планетата. Много от нас възприемат информацията изкривено, изграждат база от знания въз основа на натрупания опит. Това дава едностранчив поглед към света. Навик да се пренебрегват факти в полза на чувства, които „изглеждат“ правилни.

Как да се предпазите от психически бъгове, които изкривяват реалността? Не забравяйте за несъвършенството на човешката логика.

Пазете логиката си!

Ето 11 когнитивни пристрастия, които имат отрицателно въздействие върху нашето мислене:

1. Навикът за обобщаване

"Всички жени са еднакви"; "Опитах два пъти, никога няма да улуча." Такива фрази се базират на преувеличаването на негативните преживявания. Навикът да се правят заключения въз основа на малко количество данни. За мозъка е по-лесно да се поддаде на песимизъм, да изгради идеи въз основа на няколко факта, но това не прави обобщението вярно.

2. Дихотомично мислене

"Ако не получа тази позиция, аз съм губещ!", "Или ще се преместя в столицата, или ще сложа край на живота". "Разделихме се, никога няма да намеря половинка." Навикът да делиш света на черно и бяло, да не забелязваш полутонове е признак на незряло мислене, което е характерно за хора с ниско самочувствие, перфекционисти, които не умеят да се наслаждават на процеса. Не забравяйте, че животът не е толкова прост.

3. Персонализиране

„Аз съм виновен за сълзите й“; „Продавачката нарочно ме излъга“; „Всички ме гледат и виждат как се оправих!“ Такова когнитивно изкривяване се базира на вътрешния егоцентризъм, навика да се смятаме за център на света. И все пак, Вселената не се върти около вас, хората могат да се разстроят, да правят глупости по свои собствени причини. Не трябва да приемате всичко лично, да поемате вината за събития, на които обективно не можете да повлияете по никакъв начин.

4. Трябва

„Трябва да съм примерен син“; „Трябва да знам всичко!"; „Мъжете не плачат". Всички тези изявления поставят прекомерни изисквания към човек, не дават право на грешка. Но кой е казал, че има правилно и грешно поведение? Това е начин на мислене, чувства. Такива ограничения са измислени от хора, които искат да манипулират другите в свои интереси. Запитайте се: това ли е вашето истинско желание или е наложено отвън?

5. Илюзия за честота

Позната ситуация: щом започнете да се интересувате от определени неща, вие се сблъсквате с тях навсякъде. Решихме да купим кола, определена марка и тя вече се среща навсякъде. Това не е "магия", а фокусът на вниманието. Всички тези неща винаги са били наоколо, просто не ги забелязвате.

6. Ефектът от участието

С това когнитивно изкривяване човек преувеличава собствения си принос към проекти, но обезценява постиженията на другите. Как работи? Знаем за себе си, колко ресурси и време сме похарчили, колко трудно ни беше да спечелим, но нямаме представа за усилията на другите. Затова ни се струва, че нашите постижения са най-важни, децата са най-красивите, продуктите са най-полезни в сравнение с другите.

7. Катастрофизиране

"Това е краят!" "Никога няма да успея, всичко е изчезнало." Подобна логика кара човек да мисли по негативен начин, да надценява отрицателните точки и да подценява положителните. И така, положението не винаги е толкова лошо, колкото изглежда! Грешката може да бъде коригирана, като се търсят възможности за растеж, а не извинения за провал. Спрете да се навивате, погледнете от къде идва коренът. Наистина ли всичко е толкова лошо или може да промените нещо, да извлечете някои предимства?

8. Етикетиране

Не може да поставяте етикети на хората като „глупак“, „неудачник“, „агресивен вандал“. Поставяйки инсталацията, ние несъзнателно се отнасяме към другите с предразсъдъци, налагаме им мнението си, вярваме в тяхната истинност. И така, една грешка не ни дава право да обиждаме другите, да приспособяваме фактите към измислен образ.

9. Ефект на въображаемата истина

Човешкият мозък лесно се заблуждава – достатъчно е да повтаряме фалшива информация толкова пъти, докато не повярваме. Рекламата работи по този механизъм – всеки ден ни казват измислени лозунги, които ядат в подкората. Преставаме да бъдем критични към информацията, защото сме твърде запознати с нея. И обичайното не означава истината, трябва да проверите отново фактите, да не се страхувате да оспорите общоприетите стереотипи.

10. Емоционално мислене

"Правя добри пари, но се чувствам като провален." „Обективно съпругът ми ми е верен, но сърцето ми казва, че нещо не е наред“. Това когнитивно изкривяване е присъщо на емоционалните хора, които са свикнали да разчитат на интуицията. Не забравяйте, че емоциите са лесни за управление, те са ирационални и подлежат на външно влияние. Лошо време, лошо здраве, небрежно хвърлена дума и сега виждате всичко в различна светлина. Не се поддавайте на провокации, анализирайте фактите, търсете реално потвърждение на вашите предположения.

11. Нетърпимост към дискомфорта

Тази грешка в мисленето произтича от убеждението, че всичко трябва да бъде така, както искаме да бъде. Хората с това отношение преувеличават дребни проблеми, не искат да търпят неудобства. „Е, когато това свърши, не мога да го понасям!“ - казват децата на опашка за любимата им пързалка. „Твърде дълго и трудно, отказвам се“, заключава студентът след първата сесия. Всъщност има ресурси, които трябва да промените във възприятието си и да се научите да се наслаждавате на малките неща.

Когнитивните изкривявания са опасни, тъй като пречат на обективния поглед към света, пречат на усвояването на информация. Опитайте се, да включени в процеса на обучение, хванете се за предразсъдъци, предизвикайте неефективни стратегии за поведение. Човек трябва да бъде господар на мислите си, а не обратното.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес