Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 въпроса за лена и техните отговори

25 юни 2024, 13:11 часа
Реклама

Ленът е може би най-универсалният и удобен материал за летен гардероб. Около него обаче има много стереотипи. Ще се свие ли артикулът след първото пране в машината? Как да разберете, че това, което имате пред себе си, е наистина ленен плат? И колко трябва да струва висококачествен и издръжлив артикул, изработен от този материал? 

Ленът е популярен материал, използван за направата на тъкани за дрехи, аксесоари и спално бельо. Лененото облекло обикновено се свързва с пролетта и лятото. В следващите редове говорим защо ленът може да се счита за екологичен материал, кой е носил ленени костюми преди хиляди години и как да запазите любимата си ленена рокля?

Каква е разликата между лен и памук? 

Много често ленената тъкан може да бъде объркана с памучната, но ленът и памукът са напълно различни растения с влакна и имат напълно различни свойства. Каква е разликата? Ленените платове имат лек блясък, а памучните са матови, меки и топли. Ленът изглежда и се усеща като памук, но все пак е малко по-твърд и плътен.

Неоправдано скъпи ли са ленените продукти?

Обикновено говорим за висока цена, когато цената не съвпада със стойността. При лена стойността на материала е много висока и има няколко причини за това. Първо, производството на тъкани е трудоемък процес, който отнема много време, усилия и ресурси. При създаването на лен някои от операциите се извършват изключително ръчно и това от своя страна, разбира се, се отразява на крайната цена.

В Древен Египет ленените дрехи са били привилегия на свещениците, а малко по-късно в много страни само заможни хора са можели да си позволят дрехи от тази тъкан. Ленените дрехи само за богатите ли са?

Не, но си струва да се отбележи, че естествените материали винаги остават търсени и се считат за показатели за добър вкус и уважение към здравето. Времената на Древен Египет отдавна са отминали, поради което артикулите от лен могат да бъдат намерени в различни ценови сегменти. Винаги можете да намерите по-скъпи и по-евтини опции - всичко зависи от качеството на материала.

Как да изберем най-добрата материя за всеки сезон

Как ленената тъкан влияе на околната среда? Този материал 100% екологичен ли е?

Ленът е естествено и екологично чисто влакно, тъй като създаването му е напълно съобразено с всички принципи на съзнателно потребление. Ленът расте дори на бедни почви: може да се засажда там, където други растения не дават никаква реколта. Освен това спестяването на вода помага на околната среда, тъй като пълният производствен цикъл на ленена риза изисква само 6,4 литра вода, докато създаването на памучна риза ще отнеме поне 2700 литра.

В допълнение, от отпадъците при създаването на ленени изделия се създава страничен продукт - ленено масло, което е ценен източник на ненаситени Омега-3 мастни киселини. Лененото масло се използва за дресинг на салати, добавя се към хранителни добавки и се използва като антиоксидант, който предотвратява ранното стареене и хроничните възпаления.

Ленът винаги ли е „чист” по състав и каква е разликата между лена с примес? Защо се смесва с памук и коприна?

100% лен и ленени артикули със смес, като деца в едно семейство. Изглежда, че всички те имат еднакви основи, но характерите им са различни. Дизайнерите използват различни платове, както 100% естествени, така и смесени с памук или коприна, често от финансова гледна точка. По този начин ленът с добавка на памук (или с други думи полулен) е много по-евтин от естествения лен.

Възможно ли е обикновените хора да различат висококачествен лен от нискокачествен такъв? Какво да търсите?

Всъщност можете да различите естествения лен от неговите аналози на допир. Първо, естественият лен трябва да се набръчка добре в ръцете ви. Неговите "натъртвания" трябва да се виждат с просто око. Второ, има един необикновен начин: трябва да подпалите ленена нишка и да видите дали има пепел и бучка, това означава, че имате изкуствена тъкан, но ако остане само пепел, тогава това е естествен материал.

Ленът се глади много трудно, ленът се свива много, дрехите от ленени тъкани са много намачкани - кое от това е вярно?

И трите твърдения са верни. Life hack: за да се мачка ленът по-малко, трябва да го колосате след пране. Сега по рафтовете на магазините има много специални спрейове, съдържащи нишесте, които помагат да се поддържа изгладен вид за сравнително дълго време.

Какви са предимствата на ленените дрехи?

При отглеждането на лен почти никога не се използват химикали. Ленената тъкан има редица предимства - топлопроводимост, добра въздухопропускливост, не натрупва статично електричество и не е подходяща за развитието на различни микроорганизми. Ленът дори съдържа естествен антисептик, който ускорява процеса на зарастване на рани. 

Как да се грижим за ленените дрехи: 5 прости съвета

Ленът е плат само за лятото, зимата е неподходящ. Вярно ли е?

Ленената тъкан е лека и естествена, има невероятни терморегулиращи свойства и освен това изглежда много красива. За съжаление, когато настъпят студове, често крием ленените дрехи в гардероба, но ленът е чудесен за носене и през други периоди от годината - през лятото позволява на тялото да диша, а през зимата ви топли и ви предпазва от замръзване. Хората, които носят лен през зимата, винаги комбинират дрехи от този материал с по-плътни материи, като вълна.

Колко години ще издържи любимата ви ленена рокля и как да я съхраните? 

Ленът е доста лесен за грижи и за да удължите живота на предмета, трябва само да следвате няколко правила. Така че е по-добре да занесете дрехата в химическо чистене. Ако това не е възможно, тогава го измийте деликатно в машина при ниски скорости: за бели неща температурата може да бъде до 90 градуса, но нещата с ярки или тъмни нюанси трябва да се перат не повече от 5-10 минути при температура не по-висока от 30 градуса. По-добре е да съхранявате ленените дрехи, след като първо ги изгладите. Също така е важно те да не са изложени на пряка слънчева светлина, в противен случай може да се получи избледняване.

източник: https://www.marieclaire.ru/moda/10-naivnykh-voprosov-o-lne-i-professionalnykh-otvetov-na-nikh/

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес