Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 сутрешни хакове за по-спокоен ден

07 октомври 2024, 06:30 часа

Може би става дума за претрупан кухненски плот, за документи на бюрото ви или за гардероб, чието почистване отлагате. Всички познаваме това усещане - стреса и претоварването, които идват от дезорганизацията. В комбинация със забързаните ни сутрини се получава ден, който започва със стрес. Но не е задължително да е така. Само с няколко прости стъпки можете да направите сутрешното си време по-ефективно и спокойно, като се подготвите за един по-малко стресиран ден.

5 неща, които да направите предишната вечер

Най-организираните сутрини започват от предишната вечер. Ако успеете да отметнете едно (или две, или дори три) неща от списъка си със задачи предната вечер, сутринта ще ви се струва по-малко напрегната.

Още: 5 сутрешни навика, които ще ви помогнат да отслабнете

1. Прекарайте 10 минути в почистване на кухнята

Дори само 10 минути могат да доведат до истинска промяна. Бързото почистване на кухнята, включително зареждането на съдомиялната машина, ще направи закуската много по-лесна. Ако не разполагате със съдомиялна машина, измийте мръсните си съдове - или поне ги накиснете, за да не се събудите с мивка, пълна с трудни за измиване чинии и тигани.

2. Разпределете дрехите си (и тези на децата)

Определянето на дрехите от предната вечер спестява ровенето в гардероба (или кошчето, или пералнята), за да намерите нещо на сутринта. Това е особено вярно, ако имате деца и те са склонни да спорят какво да облекат. Това не само улеснява сутринта, но и помага да избегнете откриването на дреха, която ви е необходима за деня (или на децата ви).

Още: Никога не правете това веднага, след като се събудите

3. Опаковайте обяда си

Това може да е толкова просто, като да сглобите нещо бързо и лесно, и да го сложите в хладилника, за да се уверите, че любимият ви готов продукт е там, готов да го вземете и да тръгнете. Не забравяйте да включите здравословни продукти към закуската си.

4. Проверете календара си

Понякога знанието за това какво ви очаква на следващия ден може да успокои чувството на претоварване. Добавяйте в календара си задачи, като например да се обадите, за да си уговорите час при зъболекаря или да вземете химическото чистене, в определени часове, за да сте сигурни, че ще ги свършите.

Още: Как да събудите мозъка си сутрин?

5. Направете списък със задачи (и предвидете време)

Говорейки за задачите, опитите да запазите всички тях в главата си са стресиращи и обикновено неефективни. Направете си списък на някое удобно място, например в приложението „Бележки“ или на бележка на бюрото и помислете колко време отнема изпълнението на определени задачи.

5 неща, които да направите със сутрешното си време

Нещо номер едно, което можете да направите, за да имате по-организирана сутрин: Станете с 10 минути по-рано. Наред с това, че ви дава повече време сутрин, изследванията показват, че хората, които си лягат и се събуждат по-рано, по-рядко изпитват тревожност и депресия. Ето няколко идеи как да запълните тези допълнителни минути (и как да не го правите).

1. Създайте сутрешен ритуал само за вас

Ако отделите 10 минути за разтягане, медитация, няколко дълбоки вдишвания или се насладите на сутрешната си напитка на спокойствие, това може да ви подготви за по-спокойна сутрин.

2. Не проверявайте социалните мрежи или новините

Не проверявайте социалните медии, не гледайте новините и не проверявайте електронната си поща сутрин, веднага след като станете. Вместо това използвайте времето, за да свършите нещо - цялата информация ще бъде там и по-късно, а вие ще сте в по-спокойно състояние, за да я приемете.

3. Оправете леглото си

Няколко проучвания са установили, че хората, които оправят леглата си, са не само по-продуктивни, но и по-щастливи, дори могат да спят по-добре. Ако имате деца, накарайте и тях да си оправят леглата. Това е добър навик за тях и едно задължение по-малко за вас.

4. Разтоварване на съдомиялната машина

Спомняте ли си как ви казахме да заредите съдомиялната машина предната вечер? Последващото действие е да отделите малко време, за да разтоварите съдомиялната машина. По принцип това е кухненският еквивалент на оправянето на леглото. Създаването на лесни победи за нас самите - извършването на бързи задължения, които ни карат да се чувстваме добре - е чудесен начин да започнем деня отлично.

5. Създайте рутина

Правете нещата в един и същи ред всеки ден. Създадете си рутина, като изпълнявате едни и същи задачи в един и същи ред, така че те да се превърнат в навици. Наличието на рутина също така намалява вероятността да забравите нещо.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес