Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които не знаем за Христофор Колумб

17 октомври 2022, 14:00 часа

Всички знаем кой е открил Америка. Това е Христофор Колумб, който прекосява Атлантическия океан и достига Америка на 12 октомври 1492 г. Макар Колумб да е гордостта на Испания, самият той не е испанец. Роден е в Италия, но по-голямата част от живота си живее в Испания. 

Ето няколко интересни неща за него, които не знаем.

1. Провеждането на експедицията на Колумб става благодарение на испанските монарси.

Главната причина Колумб да е част от испанската история е заради Изабела и Фердинанд, които управляват Испания. Те поръчват пътуването му до Новия свят и ръководят действията му. Няколко са причините, които ги карат да го направят, макар на Колумб да му отнема две години да ги убеди. На монарсите им се иска да стигнат по-бързо до Азия и да извлекат повече търговски ползи отколкото Португалия.
Желанието им да стигнат до Новия свят е продиктувано и от религиозни причини. Монарсити били силно вярващи католици, които мечтаели да покръстят в католицизма и хората от Новия свят.

Откриха първата гробница на Христофор Колумб

2. Колумб получава откази за финансиране на експедицията от другите страни.

Най-напред Колумб се обръща към Португалия с молба да финансира експедицията му и два пъти получава отказ. След това споделя плана си на Генуа (родния му град) и Венеция. И двата италиански града му отказват. Опитва се да получи пари дори от английската корона. След двегодишно търсене на финансиране, Фернандо и Изабела Кастилски решават да го подпомогнат. 

3. Колумб така и не разбрал, че открил съвсем нов непознат континент.

През целия си живот Колумб вярвал, че е стигнал до източния бряг на Азия, макар да се е намира на около 15 хил. км от него. Въпреки че по негово време вече е било известно, че Земята е кръгла, представите за нейните размери били абсолютно неясни. Смятало се, че Земята е по-малка и ако се тръгне от Европа на запад, ще се открие кратък воден път към Индия и Китай. Точно този път е мечтаел да открие Колумб.

4. Екипаж от  затворници

Оказало се, че не е лесно да се намерят желаещи да го придружат в експедицията. Наложило се да включи затворници, които съставляват по-голяма част от екипажа му.

Статуята на Христофор Колумб в Мексико Сити ще бъде прибрана от властите

5. Пътуване с три кораба

Колумб разполагал с три кораба “Санта Мария” с дължина около 40 м, “Ниня” и “Пинта” с дължина около 20 м. Дори и за времето си тези кораби били изключително малки. Трудно е с такива кораби да прекосяваш океана и да качиш 90 души екипаж. 

6. 70-дневно пътуване

След 70-дневно пътуване хората на Колумб виждат земя на хоризонта. Това е малък остров, който по-късно бил наречен Сан Салвадор.

7. Откриването на Куба

От 14 до 24 октомври експедицията стига до островите на Бахамския архипелаг. От местните моряците научава за голям и богат остров на юг, който те наричат Куба. Колумб вярва, че Куба всъщност е Китай и че е на един от полуостровите на Източна Азия.

Колумб бил евреин?

8. Нови култури в Европа

На връщане от експедицията Колумб донесъл в Европа непознати култури: кокосови орехи, царевица, тютюн и много други.

9. В Ямайка

По време на едно от последните си пътешествия на връщане от Америка, корабите на Колумб закъсали заради суровите условия и им се наложило да акостират в Ямайка. Провизиите им били на привършване, а местните отказали да им окажат помощ. Тогава Колумб проявил хитрост. Използвайки знанията си по астрономия, той знаел, че на 1 март 1504 година се очаква пълно лунно затъмнение. Затова казал на местния вожд, че ако не му даде провизии, неговият Бог ще го накаже, като му отнеме луната. Когато настъпило лунното затъмнение, местните много се уплашили и се втурнали да дават на Колумб и хората му необходимите провизии. Колумб обещал на вожда да говори със своя Бог да им върне луната. И затъмнението отминало.

10. Колумб бил прочут с жестокостта си.

Никой не отрича гениалните способности и познания на Колумб, но той бил известен и с това, че жестоко тероризира местното население по земите, на които акостира. Той изнудвал местните хора за злато, вземал роби и избивал невъоръжените местни.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес