Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 „не“, от които трябва да се откажете, за да доживеете до дълбока старост

07 август 2024, 17:33 часа

Колкото по-възрастен става човек, толкова по-често боледува, толкова по-бързо се изморява и като цяло може да се оплаква от здравето си.

За да запазите здравето и яснотата на ума си до дълбока старост, трябва да започнете да се грижите за себе си сега. Никога не е късно да започнете, казват лекарите. И първото нещо, което трябва да направите, е да се откажете от навиците, които разрушават тялото.

10 „не“, които отнемат години от живота ви

1.       Не се подлагате на профилактични прегледи. Повечето от нас отиват на лекар, когато нещо ни боли, и е просто невъзможно да издържим такова състояние. Превенцията обаче винаги е по-добра от лечението. Направете медицински преглед, посетете кардиолог, невролог, гастроентеролог и други специалисти, дори и да нямате оплаквания.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

2.       Не създавате нови запознанства. Учените отдавна са доказали, че постоянната комуникация е отлична превенция на деменцията. Затова се срещайте с приятели и семейство възможно най-често и се запознавайте с нови хора.

3.       Не се съобразявате с лекарства. Ако Вашият лекар Ви е предписал някакви лекарства, трябва да вземете курса стриктно според инструкциите. Не спирайте приема на лекарствата, дори и да се чувствате добре, само специалист може да ги спре.

4.       Не спортувате. Физическата активност е необходима не само за поддържане на добра форма. Всяка дейност, включително плуване, танци и активно ходене, също е профилактика на дузина заболявания.

5.       Не се отказвате от вредните навици. Цигарите и алкохолът са вредни на всяка възраст. Затова се опитайте да се откажете от пушенето или пиенето на алкохол в компания - по този начин определено ще удължите живота си.

5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

6.       Не спите достатъчно. Човек трябва да спи достатъчно. Затова се опитайте да спите 7-8 часа всеки ден. Откажете да гледате следващия епизод от любимия си сериал, ако навън вече е нощ, определено не си струва здравето.

7.       Не контролирате хранителните си навици. Сладко, мазно, тесто - всичко това е не само вкусно, но и вредно. Затова следете диетата си, опитайте се да включите повече птиче месо, риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

8.       Не се интересувате от психичното здраве. Стресът влияе върху метаболизма, функционирането на сърцето, стомашно-чревния тракт и други органи. Колкото повече се тревожите, толкова повече се увеличава рискът от опасни заболявания. Затова не забравяйте за качествената почивка и ако има твърде много притеснения, не забравяйте да се консултирате с психолог.

9.       Не обръщате достатъчно внимание на финансовото благополучие. Паричният въпрос вълнува и млади, и стари, което далеч не е ново. Често проблемите с печеленето на добри пари са в главите ни, твърдят психолозите.

10.   Не планирате бъдещето. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно живее днес. Експертите уверяват, че спокойствието идва, когато има увереност и стабилност. Затова придобийте навика да записвате делата си и да записвате плановете си - ще видите колко нещата ще започнат да се получават по-добре и ще има все по-малко стрес.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес