Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които могат да удължат живота ви с поне 10 години

12 август 2024, 08:20 часа

Много от нас приемат витамини всеки ден с надеждата да подобрят здравето и да забавят стареенето. Всъщност обаче полезните вещества могат да бъдат намерени в прости и достъпни продукти. Ето 10 храни, които трябва да включите в диетата си, за да подобрите здравето си и да удължите живота си.

Топ 10 храни, които влизат в диетата на столетниците

1. Листни зеленчуци

Спанакът, бок чой и манголдът са истински суперхрани. Те са богати на витамини А, С и К, фолат, калций и желязо, както и антиоксиданти, които забавят стареенето и помагат в борбата с възпаленията. Редовната консумация на листни зеленчуци намалява риска от хронични заболявания, сърдечни заболявания и дори може да потисне раковите клетки.

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

2. Горски плодове

Боровинките, ягодите, малините са склад за фибри, витамин С и антоцианови антиоксиданти. Те помагат за подобряване на здравето на червата, поддържат имунитета, предпазват сърцето и намаляват риска от когнитивни увреждания като деменция и болестта на Алцхаймер.

3. Ядки

Бадемите, орехите и шамфъстъкът са не само вкусни, но и полезни. Те насърчават дълготрайно усещане за ситост и съдържат полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол и подобряват здравето на сърцето.

4. Пълнозърнести гарнитури

Кафявият ориз, киноата, пълнозърнестите макаронени изделия и пълнозърнестите каши са отлични източници на фибри и сложни въглехидрати. Тези храни поддържат нормалното храносмилане, осигуряват дълготрайна ситост и предпазват мозъка от стареене благодарение на витамин В.

Лекар разкри 5 храни за дълголетие, които той яде всеки ден

5. Авокадо

Мононенаситените мазнини в авокадото помагат за намаляване на лошия холестерол и риска от сърдечни заболявания. Авокадото също е богато на фибри, калий и витамини C, E и K, които помагат за укрепване на кожата, косата и намаляват глада.

6. Мазни риби

Сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и риба тон са източници на омега-3 мастни киселини. Те помагат за намаляване на нервната възбуда, поддържат здрави косата и ноктите, а също така укрепват сърдечно-съдовата система. Рибата също така съдържа витамини D и B12, които поддържат здрава кожа и нормално кръвно налягане.

7. Бобови растения

Леща, нахут и черен боб са отлични източници на протеини и фибри. Помагат за укрепване на ставите и мускулите и лесно се интегрират в различни ястия. Бобовите растения съдържат желязо, магнезий и калий, които допринасят за цялостното укрепване на организма.

8. Кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът и брюкселското зеле са богати на глюкозинолати, които защитават ДНК и забавят растежа на раковите клетки. Тези зеленчуци помагат за защита на тялото от вредни външни фактори като инфекции и ултра-преработени храни.

9. Чесън

Чесънът съдържа алицин, който укрепва имунната система, намалява възпалението и предпазва здравите клетки. Неговите антимикробни свойства помагат в борбата с инфекциите. Редовната консумация на чесън, поне три пъти седмично, помага за подобряване на цялостното здраве.

10. Зелен чай

Зеленият чай помага за ускоряване на метаболизма и изгаряне на калории, което е полезно за регулиране на теглото. Съдържа катехини, които предпазват мозъка от невродегенеративни заболявания, а също така има противовъзпалителни свойства благодарение на желата. Зеленият чай също съдържа мелатонин, който ви помага да се отпуснете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес