Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраната за реклама на хазарт: "Понякога" е невъзможно, призна държавата

12 август 2024, 13:51 часа • 1366 прочитания

Съветът за електронни медии (СЕМ) и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) осъществяват надзор дали има непозволена реклама на хазарт в България. Това уточнява служебният финансов министър Людмила Петкова в отговор на въпроси на депутата от ПП-ДБ и зам.-председател на парламентарната група на коалицията Божидар Божанов. Той беше и министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков.

Контрол на рекламата за хазарт, но не съвсем

Според отговора излиза, че хем СЕМ, хем НАП са "надзорници" - но СЕМ сезира НАП (за линейни и нелинейни медии), а НАП се занимава директно с реклама "на интернет страници и в печатни издания". И следва признание: "Понякога е технически невъзможно органите на НАП или СЕМ да следят цялото съдържание, което се публикува в интернет пространството, дори с помощта на специализиран софтуер за нуждите на тези контролни производства". Признанието идва във връзка с изразено опасение от Божанов, че понякога рекламата може да мине през мрежа, която се контролира от лице или субект, което не е отговорно в българска юрисдикция: Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Точно в този смисъл Петкова признава и друго – ако в социалните мрежи рекламират лица и компании, които не са подсъдни на българския закон, санкции няма. Можело обаче да бъдат глобени български спортисти, певци или артисти, ако нарушават забраните за реклама на хазарт. Било обаче нерядко трудно да се определи дали рекламиращ хазарт спортист, певец, артист и т.н. живее и дължи данъци в България. Всичко това поставя на преден план въпросът за дискриминация - ако си чужденец и рекламираш така, че виждат и български данъкоплатци, си с предимство пред искащи да рекламират данъчно задължени лица в България.

И още – ако се рекламира хазарт на билборд, не е предвидено законово механизъм за докладване на нарушение ако рекламиращите го правят на над 5% от всички билбордове, които ползват. НАП обаче прави анализ и ще има среща с браншови организации, за да обсъдят как да се прилагат законовите ограничения.

Припомняме, че в подкрепа на законовите промени гласуваха всички в предишния парламент (само "Величие" не беше тогава парламентарна сила спрямо настоящия за публикацията парламент). Но сред вносителите на челно място стои името на Йордан Цонев - пръв от първите до Делян Пеевски, а освен ДПС (тогава неразцепено) зад предложението застана и ГЕРБ: Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес