Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властите в Италия помагат на нашето правосъдие заради ощетени наши шивачки

16 май 2017, 14:19 часа • 2466 прочитания

Чак до Италия стигна случаят с обувната фирма "Абонданца" ЕООД, чийто собственик избяга от задължението си да плати няколко заплати на българските си работнички.

От Инспекцията по труда съобщиха, че колегите им в Италия са намерили собственика на фирмата и са му връчили призовка да се яви пред българските власти. Собственикът на "Абонданца" обаче не се е явил пред нашата инспекция на посочената в призовката дата. Предвид факта, че има валидно връчена призовка обаче, сега на италианеца може да му се търси административнонаказателна отговорност, включително за неоказано съдействие, за което санкцията е 20 000 лв.

До момента на собственика на „Абонданца“ ЕООД, което вече не развива дейност, са издадени 12 броя актове за установяване на административно нарушение, като са спазени разпоредбите на закона, които позволяват това да стане неприсъствено. В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите (НАП).

Случаят "Абонданца" доби популярност след протестите на бивши работнички на дружеството за начислени, но неизплатени заплати за месеците август и септември 2016 година. Контролните органи на Инспекцията по труда извършват проверка веднага след получаването на сигнал, но междувременно фирмата е прехвърлена на италиански гражданин. Опитите да бъде осъществен контакт с него, за да му бъде потърсена административнонаказателна отговорност, се оказаха безуспешни. Това наложи търсенето на съдействие от Инспекцията по труда за издирването му, паралелно с налагане на санкции без присъствието на лицето, за което има определен специален законодателен ред.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес