Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветко Арабаджиев излиза под домашен арест, с електронна гривна

09 декември 2020, 13:51 часа

Бизнесменът Ветко Арабаджиев ще излезе от ареста под домашен арест, с електронна гривна за наблюдение. Това твърди "България днес".

Реклама

Решението е окончателно - то е на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Преди два дни съдът е потвърдил поредното определение на първата инстанция, с което съдия Христина Михайлова е постановила домашен арест за Арабаджиев с електронна гривна за наблюдение.

С гривна от месец е и съпругата му Маринела, която също излезе на свобода заради влошено здраве. Съвсем скоро тя пусна сърцераздирателна публикация във Фейсбук, заради здравословното състояние на съпруга ѝ - ТУК! Припомняме, че Ветко Арабаджиев се зарази с коронавирус и отделно има сериозни здравословни проблеми.

Семейство Арабаджиеви са подсъдими за престъпна група, заминаваща се с данъчни престъпления и пране на пари.

Lex.bg напомня, че още в началото на ноември съдия Михайлова постанови домашен арест за Арабаджиев за втори път, след като го направи преди 2 месеца, когато Маринела Арабаджиева беше пусната с тази мярка, но на 19 ноември Апелативният съд пак отмени определението ѝ. Апелативните съдии тогава написаха, че рискът Арабаджиев да се укрие остава, тъй като той разполага с достатъчно пари заради офшорните си фирми, а освен това има опасност да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са негови служители.

Само 5 дни по-късно – на 24 ноември, съдия Михайлова за пореден път е изменила мярката на Арабаджиев в домашен арест, като тогава вече е постановила и незабавното ѝ изпълнение. Още в съдебното заседание прокуратурата е обявила, че ще протестира незабавното освобождаване на подсъдимия. Искането за спиране на предварителното изпълнение е било изпратено на апелативната инстанция на следващия ден, но пък Арабаджиев вече е бил освободен. Апелативните съдии Георги Ушев, Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров написаха тогава, че спирането на предварителното изпълнение е безпредметно, тъй като Арабаджиев вече е бил освободен и затова са оставили особеното искане на Специализираната прокуратура (СП) без разглеждане.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес