Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС прекрати делото на ДПС около Доган срещу указанията на ЦИК

09 септември 2024, 13:14 часа • 1106 прочитания

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба, подадена от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров срещу указанията на Централна избирателна комисия от 4 септември, свързани със заявлението за регистрация на коалицията. 

На 8 септември в деловодството на ВАС от коалицията постъпиха едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне. Със свое разпореждане от същия ден върховните магистрати дадоха срок до 9:30 часа днес на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба. Указанията на съда бяха спазени и коалицията представи пълномощното в определения срок. Още: ВАС обяви кога ще се произнесе по казуса "ДПС"

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима по следните съображения:

1. Със заявлението от 8 септември жалбата е оттеглена. Това действие десезира съда, поради което по нея не се дължи произнасяне.

2. Указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС по реда на чл. 58 и чл. 141, ал. 3 от Изборния кодекс.

Недопустима жалба не подлежи на разглеждане и поради това делото се прекратява.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес