Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трагедията в Граф Игнатиево за политическа употреба: Реакциите на партиите за самолетната катастрофа

13 септември 2024, 16:48 часа • 1116 прочитания

Политическите реакции дойдоха минути след смъртта на майор Петко Димитров Димитров и старши-лейтенант Венцислав Атанасов при тренировъчния полет в Граф Игнатиево.

По време на брифинг в Силистра за злополуката говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Дълбок поклон! Истински съжаляваме за тези мъже, които загинаха днес. Много бих могъл да говоря. Още като премиер осигурихме над 1,2 млрд. щатски долара да им купим най-добрите самолети F-16. Купихме им най-добрите хеликоптери - „Кугар”, „Пантер” и „Спартан”, модернизацията на „Граф Игнатиево” и летище „Безмер”. Когато в една държава парата отива в свирката, става това, което се е случило днес. Това е най-мекият ми коментар”, каза Борисов.

От "Продължаваме Промяната-Демократична България" също поднесоха искрени съболезнования на близките на загиналите военни пилоти по време на изпълнение на служебните им задължения днес. Кураж и подкрепа изпратиха те на опечалените в тежкия за тях момент.

Още: Прокуратурата ще разследва катастрофата в "Граф Игнатиево"

От "Възраждане" заявиха, че проблемът с Българската армия и военновъздушните сили е изключително сериозен. Председателят на партията Костадин Костадинов нарече състоянието им "окяно". Малко преди катастрофата, той изчете декларация по темата в Народното събрание. "Днес българската държава беше погребана за пореден път, и то далеч не символично. Загубихме българи, български военни. Дори и само това е достатъчно основание. Аз няма да говоря за оставки, това е доста е низко. Оставката е толкова незначителна. Тук не трябва да има оставка, трябва да има арести и присъди", заяви лидерът на "Възраждане".

Коментар дойде и от председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов. "Съболезнования на семейства и близките на загиналите. Това е пореден инцидент. Разпадът на държавността започва да взима своите жертви. Докато подаряваме нашето военно оборудване на чужда държава, купуваме самолети на хартия и ги чакаме 6 години - това ще бъдат резултатите. Пълен разпад на държавността", заяви Гуцанов.

Още: Първи кадри от мястото на самолетната катастрофа близо до "Граф Игнатиево" (ВИДЕО)

Съболезнователно писмо дойде и от председателя на ДПС Делян Пеевски. "Новината за трагичния инцидент с учебния военен самолет L-39 и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти", написа той.

Припомняме, че по-рано днес военният министър Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев потвърдиха, че загиналите летци са с отлична подготовка и са едни от най-добрите. От своя страна капитан Димитър Петров, ръководител на полета, подчерта, че се води следствие и на този етап не може да се обявят причини или мотиви за действията на летците. Четете още: Загинали са двамата пилоти, катастрофирали с военнотранспортния самолет.

Припомнете си и какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос" (СНИМКИ).

Още: Инциденти със самолети в България: Първият е през 1968 г.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес