Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнения и коментари: За да си нотариус, решаваща е фамилията

09 октомври 2024, 12:00 часа • 1076 прочитания

След обявяването на допуснатите кандидати за нови нотариуси се появиха съмнения в прозрачността на конкурса по избора им.

Припомняме, че в началото на октомври от общо 524 кандидати за места за нови нотариуси само 72 бяха допуснати до втория етап (устния изпит) в конкурса на Министерството на правосъдието. Така броят на кандидатите още след първата фаза почти се изравни с този на свободните места - 52, припомня правния портал lex.bg. Резултатите от изпитите бяха публикувани от правосъдното ведомство, а всички оценки са видими ТУК.

Всъщност в началния първи етап на конкурса се явяват 419 души, става ясно от данните по-горе. Резултатите показват, че успешно са го издържали едва 17% от кандидатите. Условието за допускане до втората фаза на конкурса е оценка не по-малко от "Добър 4". От своя страна Министерството на правосъдието насрочи устния изпит за 17 и 18 октомври 2024 г.

Още: Промени в Закона за наследството: Как завещанията ще станат по-сигурни

Каква е схемата?

Оказва се, че подбраните 72 имена на кандидати, допуснати до финалната фаза, съвсем не са случайни - или поне това става ясно от публични данни и сведения, споделени от потребители във форума на правния портал lex.bg и в групата "Конкурс за нотариуси 2024 - законосъобразно, обективно и честно провеждане".

В тези канали, но и в някои сайтове със съмнително съдържание, се появи информация, че конкурсът за нотариуси вече е спечелен от децата на действащите нотариуси, на магистрати от ВАС и други съдилища. Видно от публикуваните резултати от изпитите, имената съвпадат с част от биографиите, споделени в публичното пространство.

Всъщност съмненията за прозрачността и честността на конкурсите от години противопоставят гилдията и поляризират общественото мнение относно независимостта на съдебната система. Оказва се, че на конкурса от август тази година са се появили имената на цели "нотариални фамилии", които заемат овакантени постове буквално по наследство.

Още: Гонят много пари: Наплив от кандидати за нотариуси

"Разбира се, вероятно е съвпадение, че от 419 души явили се на конкурса, представилите се с отлични резултати на писмения изпит са около 54 души, които макар и без никакъв или кратък юридически стаж, са успели да решат казуса с оценки над 5, за разлика от колегите им 350 юристи, които не са от "фамилиите" и макар да са със дългогодишен стаж и опит във различни сфери на правото, са получили оценки от 2.20 до 3.20", гласи един от коментарите в тези информационни канали.

Снимка: iStock

Кои са "спечелилите"?

След обстоен преглед на списъка с кандидати и получените от тях оценки става ясно, че "отличниците" са с добре позната биография на хора в юридическите среди. Твърденията от публични източници сочат следните взаимовръзки, които не са потвърдени:

  • С най-висок успех и отлична оценка 5.80 на писмения изпит се е представила Десислава Чернева. Твърди се, че тя е дъщеря на известния съдия Мариника Чернева, която от своя страна е избрана за заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Бащата на отличничката също е нотариус във Варна - Стилян Чернев.
  • Кандидат-нотариус Орлин Танев е също отличник с оценка 5.60, като се твърди, че той е син на председателя на Нотариалната камара Димитър Танев.
  • Огнян Липчев е друг кандидат-нотариус, представил се много добре на изпита с оценка 5.00. Твърди се, че той е син на съдия Благовеста Липчева - съдия от Върховния административен съд.
  • Райна Борисова, която в момента е съдия по вписванията в Районния съд в Сливница, се твърди, че е майка на кандидатката за нотариус Сузанка Борисова в Своге. Тя е с оценка отличен 5.60.

Споменати са още имената на Силвия Дахтерова (5.20), Петър Обретенов (5.00), Светослав Микушински (5.20), Стела Катранджиева (5.40), Борислав Монов (5.00), Митко Басаров (5.40), Мартин и Петър Благоеви (с по 5.20 всеки) - за всички тях се говори като за дъщери и синове на родители, които са действащи нотариуси. Останалите взели конкурсния изпит са помощник-нотариуси, които вече работят в системата: Цондю Цондев, Костадинка Кръстева, Радостина Полихнова, Николай Писаров и други, като списъкът не е изчерпателен.

Иначе свободните места са нотариуси са общо 52 и са разпределени по следния начин – четири са в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

От Actualno.com изпратихме запитвания до правосъдното ведомство и до антикорупционната комисия относно това дали има наличие на незаконни практики при избора на нови нотариуси.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес