Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сянката на Пеевски": "Боец" се обърна към европейски институции заради "Булгартабак"

28 септември 2024, 08:37 часа • 1627 прочитания

Гражданското движение "Боец" оповести на сайта си, че е подало сигнал до Банката за развитие на Съвета на Европа и Европейската инвестиционна банка. Причината - кредит от Българската банка за развитие (ББР) за компанията "Индастриал Солюшънс енд Технолоджи" ЕООД, чийто собственик е TSH, но зад компанията стои "Булгартабак Холдинг".

"Боец" пращат сигнал, в който описват, че компанията не си платила кредит от 75 млн. лева, а прехвърлила обезпечението по него на ББР и тя опростила заема. Обезпечението обаче било "значително под стойността на кредита и ако се изкара на свободен пазар, ще стане ясно, че е заложена кокошка за кон и много хора ще трябва да обясняват как така са го допуснали", твърдят от дружеството.

Преди години, Делян Пеевски призна, че има дял в "Булгартабак" и го обяви за продажба: Пеевски продава дела си в "Булгартабак". През 2017 година КЗК одобри сделката за продажбата на основните търговски марки цигари на българския холдинг. В началото на 2019 г. бе прекратена и дейността на цигареното предприятие в Благоевград, което бе едно от най-големите на Балканите: Променят името на "Булгартабак"

Дори в последната засега декларация за имуществото на Пеевски присъства графа за доходи от тютюн.

Подробности за сигнала - ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес