Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на СДВР с подробности за жестокото убийство в София, похвали работата на полицаите

10 януари 2024, 08:50 часа • 1738 прочитания

Оценка за работата ми не искам да си поставям, тя се дава от други хора. След като бяхме номинирани за отдел на годината и полкучихме тази награда, оценката за СДВР е положителна. Това каза директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че има устойчива криминогенна обстановка, но разкриваемостта се е вдигнала доста. „Тази година са разкрити повече от 8 000 престъпления. Това е добра работа на колегите“, заяви Николов.

Убийството на Кирил Русев

„На 5 януари получихме сигнал за изчезнал човек. Веднага са започнали оперативни действия и престъплението е разкрито за часове. Установихме странно преминаване на границата на издирвания заедно с още едно лице и много бързо прибиране. Това ни усъмни, че излизането от страната на едното лице е възможно да се е случило с чужда самоличност. Разпитваме служителите как се е случило това, но нямаме съмнения за користни действия от тяхна страна“, обясни шефът на СДВР.

ОЩЕ: Убийството в София: Първо измъчвали жертвата, после я застреляли, а накрая я пратили за кремация

Лицето, напуснало страната заедно с издирвания, веднага е викнато за разпит и е задържано. Малко след това задържан и сина на бившия банкер Стоян Александров.

„С бързите действия на полицаите и задържането на предполагаемите извършители пресякохме и укриването на доказателства. Документите на убития бяха намерени в колата на задържаните лица“, обясни Николов.

„Убийството е станало на 4 януари. Жертвата, заедно с погребалния агент влизат в къща в столичния кв. „Надежда“. Синът на бившия финансов министър идва по-късно в къщата. Предполагаме, че целта е била уреждане на финансови задължения. Версията е дълг от страна на жертвата към бившия банкер. Този заем е бил даден преди 7-8 години. Той е бил в размер на около 400 000 евро. Той не се е издължил в уговорените срокове. Стигнало се е до напрежение и до този фатален инцидент“, обясни шефът на СДВР.

Според Николов действията на двамата извършители са били планирани. Трупът е преместен в хладила камера в частна морга. Там са дадени данни на човек, който е жив. „Ще разследваме дали няма и други подобни случаи“, каза Николов.

Предполага се, че извършител на убийството е погребалния агент.

ОЩЕ: Оставиха в ареста заподозрените в убийството на 49-годишния Кирил Русев

Относно сина на Стоян Александров началникът на СДВР обясни, че срешу него е имало и други сигнали в полицията, който са били за лихварска дейност. „Работено е по тези сигнали. В деня на убийството служител на Икономическа полиция е провел среща с Александров в кантората на частен съдебен изпълнител. Колегата е проверил сигнал от дама, чийто имот е трябвало да бъде прехвърлен на Александров заради неплатен дълг“, разкри Николов.

Полицейско насилие

Относно полицейското насилие на протеста на футболни фенове срешу ръководството на БФС, Николов обясни, че проверката е приключила. „Пряко замесени в полицейското насилие на протеста срещу БФС са четири лица. Те са дисциплинарно уволнени. Други 9 полицаи са с наказания“, заяви Николов.

ОЩЕ: Има уволнени и наказани полицаи заради протеста срещу БФС (ВИДЕО)

По думите му боди камерите ще станат задължителни за всеки здвсъьс, косто работи на улицатал

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес